En flygeleder ved Shanghai Hongqiao-flyplassen fikk sparken på sekundet søndag morgen da to fly var svært nær ved å kollidere på den ene rullebanen.

Et Airbus A320 fly med 147 passasjerer var i ferd med å ta av fra rullebane 36L, da et Airbus A330 fly dukket opp på samme rullebane. Pilotene i Airbus A320 flyet har forlat den kinesiske havarikommisjonen at de holdt en fart på rundt 200 kilometer i timen og var på vei til å ta av da de plutselig fikk øye på det større flyet.

China Eastern A320

China Eastern A320

Airbus A330 flyet med 266 passasjerer ombord hadde fått klarering til å krysse rullebanen, der Airbus A320-flyet hadde fått klarering til å ta av. Begge flyene tilhører selskapet China Eastern Airlines. 

Pilotene på Airbus A320-flyet har forklart at det ikke var mulig å bremse flyet som like før det nådde A330-maskinen var oppe i 240 kilometer i timen og på vei til å løfte seg av rullebanen.

Pilotene skal ha valgt å øke gassen maks og foreta en brå og kraftig stigning. I følge lokale medier i Shanghai skal det da ha vært rundt 15 meter igjen til Airbus A330-flyet når Airbus A320-flyet hadde fått hjulene opp fra rullebanen. Piloter og passasjerer inne i Airbus A330-flyet skal ha kjent det riste godt i flyet da Airbus A320-flyet passerte over taket på det større flyet.

Roser pilotene

Den kinesiske havarikommisjonen har satt i gang en full etterforskning av hendelsen. I følge den kinesiske avisen Thepaper.cn roser kommisjonen pilotene i Airbus A320 flyet for å ta raske avgjørelser og grep da det ikke var mange alternativer for flygerne. Havarikommisjonen sier dette var en svært så nær katastrofe-hendelse at den må få disiplinære følger for flyplassen og ikke minst flygelederen.

Total var det 436 personer tilsammen i de to flyene og en kollisjon mellom flyene ville ha fått fatale konsekvenser.