Connect with us

Internasjonalt

Air India sliter med 787-problemer – igjen!

Publisert

| Dato:

Flyselskapet Air India sliter igjen med tekniske problemer på flere av sine Boeing 787 Dreamlinere.  Bare nå i påsken har to av selskapets Dreamlinere fått tekniske problemer i Europa og flyvninger er kansellert.

Fra det første av de nå 21 Boeing 787-flyene ble levert til flyselskapet, har Air India trolig hatt største utfordringer med sine fly av alle operatører av flytypen.

Langfredag måtte ett av selskapet 787-8 fly taues tilbake til gaten ved Paris Charles de Gaulle-flyplassen med tekniske problemer like før avgang. Det tok 36 timer før feilen ble utredet og flyet kunne gå tilbake mot India.

Mandag måtte et av Dreamliner-flyene innstille sine flyvning på ruten Kolkata til Delhi, da tekniske problemer gjorde sitt til flyet ikke kunne fly.

Dette er bare to, av en lang rekke tekniske problemer som de siste månedene har satt selskapets punktlighet på prøve. I løpet av de siste tre månedene har selskapets Dreamliner-fly hatt over 27 tekniske problemer som har ført til kansellering eller lang utsettelse av avganger i følge indiske medier.

I løpet av 2015 hadde også selskapet gjentatte tekniske problemer med sine Dreamlinere. Air India skal fortsatt få levert fem slike fly fram mot august 2018, nå mener reiselivsbransjen i India at selskapet må gå hardt ut mot produsenten Boeing.

Flere innen bransjen hevder at Air India er for snille i sine diskusjoner med Boeing rundt de tekniske problemene som ofte skal være av garanti-lignende årsaker. Flyselskapet svarer med at de har inngått en Rotational Exchange Programme med Boeing som har en varighet på ti år. Det mener selskapet vil hjelpe på å skaffe reservedeler og teknisk assistanse på kort tid, noe som vil gjøre at det blir færre kanselleringer melder Hindu Times of India.

 

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest