Connect with us

Internasjonalt

Airbus klare med nye seter for alle størrelser passasjerer

Publisert

| Dato:

Flyprodusenten Airbus har endelig fått patentert og godkjent sine løsninger for fleksible seter til sine fly. Konseptet er kommet til etter press fra blant annet amerikanske flyselskap, som ønsker løsninger for å kunne tilpasse seter også for passasjerer i alle størrelser.

Airbus har utviklet konseptet som går under navnet “Re-Configurable Passenger Bench Seat”, og setene kan justeres i forhold til hvor store personene som sitter i den er. Samtidig kan også setebeltene enkelt forlenges ved trykk på en liten knapp, dersom det er behov for det.

Passasjerer både i USA og Europa blir stadig større i antall kilo og behovet for å kunne justere seter etter hvor stor en person er etterlengtet hos flyselskapene.

Siden 1980 har flypassasjerer i USA doblet seg i antallet overvektige og stadig flere og flere klager på for dårlig plass ombord i flyene.

Airbus nye setekonsept kan enkelt få plass til to overvektige store passasjerer med en arm-leende i mellom seg, eller fire personer som er tynne nok til å få plass i seteraden.

Alt gjøres gjennom enkel justering av setene og kun ved et trykk på en pedal.

Konseptet kan fungere på to måter, flyselskapene kan enkelt tilpasse seterade for overvektige, eller få plass til mor, far og to små barn på samme seterad. Det kan bety en økonomisk gevinst i andre enden for flyselskapene.

Dersom en i en Airbus A320 kan få inn fire og fire på hver seterad uten at dette går ut over midtgangen slik den er i dag betyr det større inntjening for selskapene.

Airbus mener konseptet har fremtiden for seg  og sier det er vist stor interesse for seteløsningene hos en rekke flyselskap.

Fire passasjerer får nå plass på en rad

Fire passasjerer får nå plass på en rad

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest