Connect with us

Internasjonalt

All Nippon setter flere 787 på bakken

Publisert

| Dato:

Det japanske flyselskapet All Nippon Airways har igjen måtte sette flere av sine Boeing 787 på bakken. Det skyldes at flyene har fått tekniske problemer med Trent 1000 – Rolls-Royce motorene som ANA benytter på sine Dreamlinere.

Feilen som er en produksjonsfeil i motorene ble oppdaget i februar i år, på flere av de Dreamlinerene som selskapet flyr internasjonalt. I tur og orden har disse flyene måtte tas ut av produksjonen og gjennomgå teknisk vedlikehold for å rette opp feilen.

Selskapet var i den tro at dette nå var ute av verden, men det var før et innenlands-fly fikk samme problemer på en flyvning mellom Tokyo og Fukuoka. Pilotene fikk under veis en indikasjon på at den ene av de to motorene hadde store driftsproblemer.

Nå har selskapet meldt fra at de trolig må kansellere rundt 300 flyvninger innenlands i september måned. Selskapet har dedikert flere av sine 50 Boeing 787 til kun å fly innenlands, nå må samtlige av disse flyene inn for å få reparert feilen som oppstår uventet og plutselig i motorene fra Rolls-Royce.

I dag fredag har selskapet kansellert ni flyvninger innenlands melder Japan Today/NHK.

Måtte avbryte avgang

Så sent som 14. august i år måtte selskapet avbryte en avgang fra Tokyo Narita da Boeing 787 flyet (JA840A) fikk problemer med den ene motoren og det resulterte i at det under avgang kom et kraftig, etterfulgt av blader fra motoren løsnet og havnet på rullebanen.

Selskapet er fortsatt ikke sikre på om denne feilen er den samme som har rammet flere av selskapets andre Boeing 787 med Trent 1000 motorene.

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest