Onsdag går startskuddet for Forsvarets største øving, men allerede tirsdag fikk folk i Trøndelag en liten smakebit på det som venter i dagne framover.

Flere tusen soldater fra 14 land er på plass i Trøndelag for å delta på den norske vinterøvelsen Cold Response. Øvingsdelen starter onsdag, og tirsdag var militære leidere fra de deltagende landene invitert til en egen besøksdag.

Blant de var generalløytnant Ben Hodges, sjef for de amerikanske hærstyrkene i Europa.

– I dag så vi en fantastisk militær demonstrasjon. Dette er et svar på omdømmet til Norges evner, mener han.

Et amerikansk B-52 bombefly fløy lavt innover fjorden og over Namsos.

Bombeflyet har et vingespenn på 56 meter og er et av tre som det amerikanske luftforsvaret sender til Cold Response. De tre flyene deltar som en del av øvelsen for å gi støtte til bakkestyrkene.

GAMAL KJENNING

B-52-deltagelsen er avtalt og koordinert med Forsvarsdepartementet og Forsvaret, og flyene har tidligere deltatt på øvelser i Norge. Norske soldater har dessuten god erfaring fra samarbeid med disse flyene fra tidligere, mellom annet fra Afghanistan der flyene gir ildstøtte til styrker på bakken.

De amerikanske bombeflyene får dessuten selskap av om lag 40 helikopter, 30 jagerfly og 10 andre fly under øvelsen. På sjøen deltar 30 ulike fartøy, og på land rundt 1000 kjøretøy.