Connect with us

Norge

B-52 over Namsos

Publisert

| Dato:

Onsdag går startskuddet for Forsvarets største øving, men allerede tirsdag fikk folk i Trøndelag en liten smakebit på det som venter i dagne framover.

Flere tusen soldater fra 14 land er på plass i Trøndelag for å delta på den norske vinterøvelsen Cold Response. Øvingsdelen starter onsdag, og tirsdag var militære leidere fra de deltagende landene invitert til en egen besøksdag.

Blant de var generalløytnant Ben Hodges, sjef for de amerikanske hærstyrkene i Europa.

– I dag så vi en fantastisk militær demonstrasjon. Dette er et svar på omdømmet til Norges evner, mener han.

Et amerikansk B-52 bombefly fløy lavt innover fjorden og over Namsos.

Bombeflyet har et vingespenn på 56 meter og er et av tre som det amerikanske luftforsvaret sender til Cold Response. De tre flyene deltar som en del av øvelsen for å gi støtte til bakkestyrkene.

GAMAL KJENNING

B-52-deltagelsen er avtalt og koordinert med Forsvarsdepartementet og Forsvaret, og flyene har tidligere deltatt på øvelser i Norge. Norske soldater har dessuten god erfaring fra samarbeid med disse flyene fra tidligere, mellom annet fra Afghanistan der flyene gir ildstøtte til styrker på bakken.

De amerikanske bombeflyene får dessuten selskap av om lag 40 helikopter, 30 jagerfly og 10 andre fly under øvelsen. På sjøen deltar 30 ulike fartøy, og på land rundt 1000 kjøretøy.

Advertisement

Norge

Norwegian vil ha avtale med JetBlue

Publisert

| Dato:

Hans Olav Nyborg

Bjørn Kjos og Norwegian ønsker seg en landistanse-avtale med det amerikanske selskapet JetBlue. I et intervju med Reuters sier Kjos at de nå ønsker å se nærmere på et samarbeide med det amerikanske selskapet, for å kunne tilby langdistanseruter til selskapets kunder med Norwegians fly.

Kjos og hans team har nylig fått til en slik avtale med easyJet i Europa og nå håper de på samme typen avtale med selskapet som ligger Norwegian nærmest i USA.

-JetBlue er høyst relevant for oss å se på, her er det av stor interesse å få til en avtale sier Kjos til Reuters. 

Selv har JetBlue lansert at selskapet ønsker å se på langdistanseruter når den nye Airbus A321neoLR er klar for leveranse fra Airbus.

Les mer

Mest lest