Flyprodusenten Boeing er sterkt kritiske til at danske myndigheter har avslått F/A-18 Super Hornet som et fremtidig jagerfly for det danske forsvaret.

I en pressemelding nå i kveld melder produsenten at de har tatt de første stegene mot rettslige etterspill i dumpingen av Boeing som leverandør.  I følge Boeing er avgjørelsen basert på mangelfulle opplysninger og lite innsikt i hva de konkurrerende parter hadde å tilby.

Boeing skriver i pressemeldingen at de er tilsidesatt tross at de hadde det beste tilbudet i form av økonomiske aspekter rundt hvilket fly Danmark skal kjøpe.

Danske myndigheter varslet i juni at valget har falt på den samme typen som Norge, F-35. Valgene sto ellers mellom Saab Gripen NG, Eurofighter Typhoon, og Boeing’s F/A-18 Super Hornet.

-Vi tar nå rettslige skritt i denne saken ettersom det er for mye som står på spill for oss, og for Danmark som nasjon. Prosessen fortjener at valget av flytype til forsvare blir gjennomført på en redelig og ordentlig måte, sier Debbie Rub, vice president and general manager, Boeing Global Strike.

Rub mener publikum bør få vite at den prosessen Danmark har gjennomgått er gjort på et så tynt grunnlag at det lukter svidd av saken. Boeing uttaler ellers at de fire kriteriene danske myndigheter hadde satt i anbudsrunden ikke kan krysses av for F-35 eller de andre konkurrentene. Det er kun F/A-18 fra Boeing som passer samtlige fire kriterier heter det.

Boeing håper en rettslig runde vil få danske myndigheter til å revurdere sitt valg å se på alle alternativene  på nytt heter det.