Flyprodusenten Boeing viste i dag frem for presse og inviterte gjester den nye T-X, et helt nytt treningsfly myntet for det amerikanske luftforsvaret.

Flyet har Boeing utviklet i samarbeide med svenske SAAB, og nå starter jobben med å overbevise USAF om at dette flyet er det rette treningsflyet. De to produsentene skal framover vise hva flyet er godt for.

USAF skal erstatte sine eldre T-38 fly og planen er at disse skal fases ut i 2024, Boeing og SAAB er overbeviste om at USA vil velge T-X til oppgaven med å trene nye piloter.

-Vi er stolte av vårt samarbeide og vet at vi har det beste produktet for treningsoppdrag og opplæring innen luftforsvar, sier Håkan Buskhe som er administrerende direktør i SAAB under avdukingen i ettermiddag. 

Dagens T-38 Northtrop som er et tomotors supersonisk treningsfly ble utviklet på 50-tallet og er i bruke både hos luftforsvaret i USA, Portugal og Taiwan samt i Tyrkia.

For Boeing og SAAB er det tanken på at USAF skal kjøpe 350-400 fly for treningsoppdrag som frister i forhold til et salg. Totalt kan det bli snakk om 1000 fly på sikt. T-X kan stå klar for leveranse i løpet av 2023.

Foto: Boeing.com