Den aller største kunden som har lagt inn ordre på Bombardiers CS-serie med nye passasjerfly har bedt amerikanske myndigheter om konkursbeskyttelse.

Republic Airways har bedt om Chapter-11 status med beskyttelse mot sine kreditorer etter at selskapet er nærmest konkurs. Det er moderselskapet Republic Airways Holding som nå begjærer om å få status under chapter-11 beskyttelse.

Republic er det eneste flyselskapet i USA som så langt har lagt inn en ordre på Bombardiers CS-serie. Selskapet har en ordre på 40 CS-300 og en opsjon på ytterligere 40 slik fly.

I utgangspunktet ble flyene bestilt til datterselskapet Frontier Airlines, men etter at dette selskapet ble solgt ut av Republic-gruppen sitter selskapet igjen med ordren på 80 fly, som selskapet trolig ikke har bruk for.

Å fly med jetfly som har 120-160 seter ombord er uøkonomisk for Republic Airways skriver den amerikanske nettsiden The City News.

For Bombardier kan en konkurs i Republic bety en knyttneve rett i produksjonen av flytypene som produsenten sliter med å få solgt nok fly av.