I desember 1978 var et Tupolev 134 fly fra det russiske flyselskapet på vei ned for å lande på Kjeller flyplass ved Lillestrøm. Flyet skulle til Fornebu flyplass, men pilotene tolket den visuelle innflyvingen feil og rettet seg inn mot rullebanen på Kjeller.

I følge en rapport fra Havarikommisjonen på den tiden skal Tupolev-flyet ha kommet ganske så lavt inn mot Lillestrøm før tårnet på Fornebu oppdaget hva som var i ferd med å skje.

Flyet som kom fra Stockholm på sin ordinære rute fra Moskva til Oslo hadde med seg 72 passasjerer ombord.

Forsvareres overkommando reagerte kraftig på hendelsen og ba daværende luftfartsdirektør Erik Willoch  om å reagere overfor Sovjet. Der ble det med ekspressbud sendt en klage og klar beskjed om at denne typen oppførsel ikke var akseptabelt innen norsk luftfart. Norske myndigheter ville ha seg frabedt at det sovjet/russiske flyselskapet ikke fant veien ned til rullebanen på Fornebu.

Episoden som fant sted 27. desember dette året skal vist nok i følge en havarirapport ikke ha vært første gangen Aeroflot-piloter valgte feil sted å lande. Gardermoen skal ha utpekt seg som destinasjon ved flere tilfeller under visuell innflyving til Fornebu.

 

Kilder: Havarikommisjonen, Aftenposten, Luftfartstilsynets arkiver