Connect with us

Flyhistorikk

Den minst kjente Caravelle-utgaven – Fraktutgaven 11R

Publisert

| Dato:

For mange som husker Caravellen i SAS og en lang rekke andre flyselskap er trolig betegnelsen 11R kanskje mindre kjent. Flyet skulle være Sud Aviations fraktversjon av en Caravelle, men suksessen uteble og i det lange løp så kun seks fly dagens lys.

11R var i utgangspunktet basert på Caravelle 10 med unntaket av fraktkombinasjonen som var ny på 11-versjonen.

Flyet fikk sin premieretur i 1967 og det som var helt klart en forskjell på 11R i forhold til sine søsterskip, var den store fraktdøren i flyskroget fremst hvor frakt kunne mates inn på kabindekket.

Flyet var mer et kombi-fly enn rent fraktfly med plass til 50 passasjerer i turistklasse bak fraktdelen av flykabinen fremst etter cockpiten.

Det var kun tre operatører som opererte de seks flyene fra starten av, Air Afrique, Air Congo og TransEuropa i Spania på vegne av Iberia. Senere ble to av flyene operert av Aerosucre Colombia som rene fraktfly, ett som havarerte i 1986, det andre i 1991. Air Algiers leide inn to fly i 1984. 

Ett av flyene ble brukt av det franske flyvåpen som fraktfly og transport av militært personell.

Ingen av 11R flyene er på listen over Caraveller som er tatt vare på og utstilt på flysamlinger verden over.

Flyhistorikk

United feirer siste 747-flyvning med egen historikkvideo

Publisert

| Dato:

United

Det amerikanske flyselskapet skal om kort tid gjennomføre sin aller siste flytur med en Boeing 747. Nå hyller selskapet flytypen og historikken i selskapet ved å publisere en nyprodusert video.

Videoen tar for seg litt av historien bak Boeing 747, og historikken med flytypen i United og Continental Airlines.

Queen of the sky – Jumboen – Super Airbusen – kjært barn har hatt mange navn, etter 47 år i tjeneste hos selskapet går det mot slutten, unn deg å se denne videoen og nyt hvert sekund.

LES OGSÅ: SISTE TUR MED 747 BLIR EN RETROTUR TIL 1970-TALLET

Les mer

Mest lest