Connect with us

Internasjonalt

Denne flyplassen er til salgs – det er bare en liten hake ved salget…

Publisert

| Dato:

I 2013 sto en helt ny og topp moderne flyplass ferdig i Sri Lanka, Mattala Rajapaksa International Airport, landets nest største flyplass. Tre år senere er hele flyplassen lagt ut for salg av myndighetene. Før du tenker på at dette er en fin anledning til å bli eier av en internasjonal flyplass, er det en liten hake ved salget. Flyplassen har kun to operative ruter og en gjeld på over 190 millioner dollar.

Flyplassen ble bygget med lån fra Exim Bank of China, og dette lånet er allerede forfalt.

I følge Sunday Times of Sri Lanka ska det faktisk være en kjøper som har vist litt interesse før budfristen går ut i august. Et kinesisk teknologiselskap under navnet IZP har vist interesse rundt å få flyplassen inn i sin portefølje med langtids investeringer.

Flyplassen ligger plassert i Hambantota-distriktet, rundt 250 kilometer fra Colombo. Det var flytrafikken ved hoveflyplassen i Colombo som hadde nådd sine grenser i 2012, valget var enten en ny rullebane eller en ny flyplass. Valget ble en ny flyplass. Men da denne sto ferdig i 2013 var trafikken allerede på vei ned ved flyplassen i Colombo, dermed har det ikke vært noen selskap som ville flytte seg over til den nye flyplassen.

I dag er det kun to regionale ruter som flys fra flyplassen som sies å ha god plass både inne og ute. Rullebanen er på 3500 meter og passasjerterminalen er på rundt 10.000 kvadratmeter. Flyplassen ble bygget for å kunne ta i mot en million reisende i året.

To av de ti utgangene har flybroer montert på seg resten er basert på trappeadkomst. Flyplassen har også tolv innsjekkingsskranker i følge Wikipedia.

Det er flyDubai med rute til Dubai og Rotana Jet som flyr til Abu Dhabi som er de to selskapene som benytter seg av flyplassen.

640px-Mattala_Rajapaksa_International_Airport_Terminal_Building (1)

Foto: Anuradha Dullewe Wijeyeratne

Foto: Anuradha Dullewe Wijeyeratne

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest