Connect with us

Internasjonalt

Derfor er flyseter nesten alltid blå i fargen!

Publisert

| Dato:

Du har kanskje ikke tenk over det, men av alle flyseter som benyttes ombord i passasjerfly verden over er over 90 prosent av disse blå. En ny bok som har fått tittelen «Airlines secret reveals» avslører årsaken til at flyseter som oftest er i en blå farge, enten lysblå eller mørkblå.

Fargen blå er beroligende og mennesker blir avslappende av fargen. Det er årsaken til at setene er blå. For personer som har flyskrekk eller er nervøse for å fly hjelper den blå fargene til å stimulere hjernen til å roe ned og slappe av. 

Røde og oransje seter på 1970-tallet hos SAS.

På 1970-tallet var fargene på flyseter ofte røde eller oransje, en studie som ble utført ved et universitet i USA på begynnelsen av 1980-tallet fant ut at disse fargene oste fare, sinne og stress hos en stor andel av passasjerene. På midten av 1980-tallet kom de første flysetene med blå farge, noe som viste seg å roe ned passasjerer som var nervøse for å fly.

Studien fra USA fant også ut at røde seter i en flykabin, gjorde at 25 prosent av passasjerene ble flysyke under flyturen.

Det er ikke bare flyselskap som bruker blå som farge på flysetene, også sykehus og en lang rekke større bedrifter bruker blåfargen for å skape harmoni, trygghet og roe ned hjernen.

I følge flyprodusenten Boeing er det de siste årene også blitt benyttet grå seter av flere flyselskap. De grå setene skal ha noe av den samme effekten og flere av typene som tilbys i dag er en blanding av blått og grått. 

Unntakene finnes selvsagt, enkelte flyselskap velger helt utradisjonelle farger på sine flyseter. Ryanair er ett av selskapene som er kjent for sine delvis gule og blå seter som har vært i bruk frem til nå.

Selskapet Thai Airways har også benyttet andre farger som lilla og oransje på sine flyseter.

Blå seter i en flykabin. Foto: Hans O. Nyborg

Flykabin hos Norwegoian -Foto: Hangar.no

Blå seter hos SAS på 1980-tallet.

Slik blir den nye kabinen til Ryanair /Foto: Ryanair

Blått går igjen hos Boeings eget kjøpesenter for flyseter Foto: Hangar.no

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest