Connect with us

Internasjonalt

Dette BAe146-flyet skal utfordre været over Atlanterhavet

Publisert

| Dato:

Dette BAe-146-301 flyet har fått betegnelsen Large Atmospheric Research Aircraft og skal i løpet av hele oktober begi seg ut på en utfordrende flyøkt. Det er forskningsinstituttet FAMM – (Facility for Airborne Atmospheric Measurements) som skal utføre oppdrag for flere europeiske land.

I luftrommet over Atlanterhavet skal flyet forsøke å finne en løsning på hvordan værmeldinger i Europa kan bli mer nøyaktige. Det basert på jetstrømmene som kommer fra Island og Nord-Amerika inn mot Europa.

Det er Storbritannia som sammen med Tyskland og Frankrike har satt i gang arbeidet med å finne flere svar på hvordan jetstrømmene utvikler seg, og hvordan de påvirker været foran seg.

Når værmeldingene i dag slår feil tror forskere dette kan relateres direkte til en sammenheng med jetsrømmene. Både forskere og meteorologer vet at når været slår feil i forhold til det som er meldt, er det noe som dagens målerutstyr ikke har klart å plukke opp, noe som fører til endringer inne i jetstrømmene.

-Vi bør være flaue over at vi i 2016 ikke klarer med det utstyret vi har i dag å skjønne og lese endringer som skjer i jetstrømmene over Atlanterhavet. Dette påvirker været i stor grad og når vi melder en type vær, og det blir et helt annet utfall bør vi kunne klare å forstå hvorfor og hvordan det skjer, sier Geraint Vaughan som er forsker på prosjektet til Press Association.

Nå håper forskere at ved å fly det spesielle BAe-flyet inn  jetstrømmene i ekstreme høyder for et fly, vil en klare å samle nok data og informasjon til at dette igjen vil bidra til mer nøyaktige værmeldinger.

 

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest