Flyprodusenten Embraer med hovedsete i Brasil, er i ferd med å rulles inn en skandale av dimensjoner. Saken dreier seg om salg av tre Embraer 145 fly til indiske myndigheter i 2008. Flyene skulle leveres i 2011 og skulle brukes av det indiske luftforsvaret.

De tre flyene ble utstyrt med AEW&C (Airborne Early Warning and Control)-systemer for overvåkning av det indiske luftrommet.

Nå har amerikanske myndigheter igangsatt en etterforskning av flyprodusenten, etter at det ble kjent at selskapet betalte en mellommann i Storbritannia for å få handelen og flysalget i havn.

Embraer har vært nokså stille i saken men sier de er i samtaler med amerikanske myndigheter rundt størrelsen på en bot for å ha bestukket mellommannen for å sørge for at kjøpet ble gjennomført. Indiske myndigheter hadde flere alternativer å velge mellom, men valgte å gå for løsningen til Embraer, etter overbevisning fra mellommannen de brukte.

Det at Embraer betalte samme mannen for å anbefale og sørge for en handel med India ble kjent i mai i år. Siden dette har flyprodusenten jobbet sammen med lokale etterforskere og amerikanske myndigheter for å komme til bunns i saken.

Nå har det også komme frem at samme mann kan ha fått betalt for å sørge for en handel med myndigheten i Saudia Arabaia etter et flykjøp av to Embraer 170 fly.

Saken skal opp for lokale domstoler i Brasil i november melder NDTV.