Om ett år kommer det første nye jagerflyet av typen F-35 og lander på norsk jord. Hektisk opplæring er i gang for pilotene som skal mestre de nye kampflyene for det norske forsvaret.

Det er 52 slike nye jagere som skal inn i forsvaret, og erstatte F-16. Fire av flyene er ute av produksjonshangaren til Lockheen Martin.

På Luke Air Force Base i Arizona i USA er en gjeng med norske flygere i ferd med å trene og lære seg å operere de nye F-35. I en varme opp mot 43 varmegrader skal flyene mestres og ikke minst våpensystemer skal testes.

– Vi er i rute og er godt i gang med utdanningen av instruktører. På det operative går ting veldig bra. Vi er fullintegrerte på flere områder, og vi får være med og påvirke, sier Martin «Tintin» Tesli som er oberstløytnant til forsvarets egne nettsider. 

Oberstløytnant Martin Tesli i cockpiten før han skal fly F-35 på Luke AFB i USA

Oberstløytnant Martin Tesli i cockpiten før han skal fly F-35 på Luke AFB i USA

Fire norske fly er allerede på plass ved basens 62. skvadron, og tre nye kommer innen neste sommer. Overføringen av norske flygere fra F-16 til F-35 går også etter planen. I vår startet det første fullverdige overføringskurset, med flere norske flygere i kullet. Førstemann ble sjekket ut og klarert for F-35 i august, og neste overføringskurs er allerede i gang melder forsvaret selv. 

Teknikere i ilden

Det norske forsvaret er godt i gang med opplæring av flygende personell, men på tekniker siden er det heller å anse som en forsiktig start. De første teknikere som skal ha ansvaret for vedlikehold av flyene startet en forsiktig opplæring nå i sommer i Florida. Nå i oktober skal de til Luke-basen for å ta fatt på den praktiske delen av vedlikeholde.

– Med tanke på hvor vi var for et år siden, opererer vi nå maskinen fullt ut. Vi skal fortsette å bygge opp avdelingen her og fortsette å utdanne folk til Ørland. I tillegg skal vi høste nye erfaringer her på Luke, sier Tesli til forsvaret.no.

Først neste sommer

Selv om de fire første flyene allerede er ankommet Luke tar det neste syv måneder før de får følge av fly nummer 5,6 og 7. Ikke før neste sommer vil disse flyene ta turen til Luke. Fly nummer 8,9 og 10 ankommer basen i Arizona først på høsten neste år.

Et norsk F-35 jagerfly under take off på Luke AFB i USA /

Et norsk F-35 jagerfly under take off på Luke AFB i USA /

I henhold til tidsplanen tror forsvaret at dersom alt går etter planen vil de første F-35 flyene sette sine hjul på norsk jord rundt oktober 2017. Det er dersom det ikke skulle oppstå flere tekniske problemer med flytypen, som gjør at produksjonen utsettes eller at flyene må endres i produksjonen.

Så langt har tre av F-35 flyene til det amerikanske luftforsvaret blitt rammet av tekniske uhell som har ført til brann i flyene. Det har også vært en rekke mindre tekniske utfordringer som gjør at de første flyene må inn til ny inspeksjon hos produsenten i følge Army News.com.

– Med tanke på hvor vi var for et år siden, opererer vi nå maskinen fullt ut. Vi skal fortsette å bygge opp avdelingen her og fortsette å utdanne folk til Ørland. I tillegg skal vi høste nye erfaringer her på Luke, avslutter Tesli til forsvaret.no. 

Alle foto: Torbjørn Kjosvold, forsvaret.no