Etterlysning på museet på Gardermoen. Foto: T. Winderen

Etterlysning på museet på Gardermoen. Foto: T. Winderen

En helt spesiell flymodell i tre, av en Junkers JU-52 ble gitt som en anonym gave til SAS Museet i sommer. Nå etterlyser museet hvem som har laget modellen og hva som er historien bak denne.

-Vi håper noen melder seg og kan fortelle historien bak denne modellen. Vi tror den kan være laget før 1940, den er laget i tre og er av flyet som ble benyttet av DHL, LN-DAH, forteller museumsleder Thore Winderen til Hangar.no.

SAS Museet på Gardermoen tror modellen kan være en av flere i en serie og lurer på om den er laget som reklameformål eller til utstilling for DNL.

-Den bærer preg av å være laget på et modellverksted fra den tiden, vi skulle så gjerne ha kommet i kontakt med noen som kjenner bakgrunnen eller historien til modellen, sier Winderen. 

SAS Museet på Gardermoen har en stor utstilling av de fleste modellene som ble benyttet av både DNL og SAS gjennom tidene. Winderen forteller at de setter stor pris på alle slike objekter de får som gave til museet. Han forteller også at det ofte er en verdi å vite selve historien bak slike ting som denne modellen da den kan ha en historie å fortelle.

LN-DAH ble produsert for Lufthansa i 1936 og hadde registrering D-AQUI og ble solgt til DNL i 1938. I 1940 tok tyskerne flyet tilbake før DNL fikk flyet inn i flåten igjen etter 2. verdenskrig. Flyet het opprinnelig «Falken» før det endte opp i flåten til SAS etter 1946 og da med registrering LN-KAP og navnet Askeladden.  Flyet er fortsatt flygedyktig og har sin base i Tyskland. 

Vet du noe om modellen eller hvor den kommer fra så ta kontakt med Thore Winderen på telefon: 913 35 065