Connect with us

Internasjonalt

EU i møter med DOT om Norwegian-lisens

Publisert

| Dato:

EU har denne uken hatt møter med US Department of Transportation (DOT) for å kreve fortgang i behandlingen av søknaden fra Norwegian Air International om lisens.

Det er selskapets rute mellom Cork til Boston som etter planene skulle ha kommet i gang i mai i år. Det ser dårlig ut fordi DOT ikke har godkjent Norwegians søknad om lisens til å kunne fly inn og ut av USA. EU-kommisjonen har bedt om møtene med US Department of Transportation og har gjort det helt klart overfor amerikanske myndigheter at det å nekte Norwegian lisens er et regelrett brudd på Open Skies-avtale mellom EU og USA.

Samtalene denne uken kommer direkte etter en rekke diplomatiske forsøk på å få til et slikt møte.

I følge Aviation News Online er målet til EU å presse US Department of Transportation til en avgjørelse innen mai måned for å sikre ruten fra Cork.

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest