Den tidligere direktøren for SAS, Jan Carlzon, kjent for mange som Janne Carlzon gjorde sist lørdag en sjelden opptreden på Gardermoen.

Det var i forbindelse med feiring av 70 årsjubileet til SAS at DNL/SAS historielag og SAS Seniorklubb hadde fått besøk av den profilerte sjefen fra glansdagene på 1980-tallet.

Carlzon som talte til rundt 250 tidligere ansatte i SAS viste raskt hva som var hans styrke i sine SAS-dager.  Med en god porsjon humor og tydelige meninger om luftfartens utfordringer, kunne svensken fortelle at det både var ting han var stolt av men også ting han angret på.

-Jeg var ung og med stort pågangsmot, kanskje litt for mye da jeg tok over som SAS-sjef i 1981. Det var en helt annen tid hvor luftfarten var mer kontrollert av myndighetene enn i dag. Jeg er stolt av hva vi fikk til i løpet av de årene jeg var sjef, ikke minst takket være så driftige ansatte, kom det fra Carlszon på den provisoriske scenen som var bygget inne på SAS Museet på Gardermoen lørdag. 

Carlzon var klar på at SAS hadde en visjon om å bli best i Europa og det klarte selskapet som fikk priser for sin innsats. Han mente også at dersom samarbeidet og eventuelt sammenslåing av KLM, Swissair, Austrian og SAS hadde blitt noe av, ville luftfarten sett annerledes ut i dag.

 -Jeg fikk se en ny dokumentar her for kort tid side som er laget av en tv-kanal i Sveits, i denne dokumentaren går det frem at dersom våre visjoner rundt Alcazar-sammenslåingen hadde blitt til virkelighet, hadde trolig Swissair fortsatt eksistert som flyselskap i dag og ikke gått konkurs. Det varmer å høre, men du verden så synd at det ikke ble noe av, la Carlzon til.

Av andre temaer som var oppe ble hotellvirksomheten til SAS, salg av SAS til Lufthansa og det faktum at SAS i dag som ett av få selskap står alene i kampen om markedet, mens de fleste andre har slått seg sammen med ett eller flere selskap trukket frem.

Jan Carlzon fikk også spørsmålet om hva som skjedde ettersom han forsvant så raskt som sjef ut av selskapet, til det svarte den tidligere direktøren at hans jobb var gjort, og ettersom sammenslåingen av flere selskap strandet hadde han ikke mer å bidra med . Ny sjef var på plass i SAS og det var ingen som ville ha Carlszon tilbake da.

I dag benyttes svensken av en rekke bedrifter i Norden til motivasjonskonferanser og kurs i å bli gode ledere og ansatte.