Connect with us

Finland

Finnair får flyforbud til Svalbard

Publisert

| Dato:

Det finske flyselskapet Finnair har fått blankt nei fra norske myndigheter på å opprette en rute til Svalbard.

En 40 år gammel avtale ekskluderer Svalbard fra den bilaterale avtalen mellom Norge og Finland, der er nemlig ikke Svalbard inkludert.  Nå fortviler reiselivsnæringen i Longyearbyen som hadde sett fram til åpningen av den nye ruten.

I følge NRK som først omtalte saken ville Finnair åpne en sommerrute fra Helsinki til Longyearbyen med oppstarte i år. Rundt 3000 turister skulle fraktes til og fra Svalbard de tre månedene ruten skulle opereres, et antall turister som hadde hatt en stor betydning for reiselivsmarkedet på Svalbard i følge NHO.

Avtalen mellom Finland og Norge er fra 1978 og i denne avtalen er ikke Svalbard inkludert da øygruppa fortsatt reguleres på utsiden av denne bilaterale avtalen. Finnair har tre ukers frist på å klage på vedtaket fra Samferdselsdepartementet melder NRK.

Finland

Finnair kjøper finsk regionalselskap

Publisert

| Dato:

Foto: Norra

Finnair har valgt å kjøpe seg opp i det finske regionale flyselskapet Norra – Nordic Regional Airlines, et selskap som ble startet som et samarbeide mellom Finnair og Flybe i 2015.

Finnair har kjøpt seg opp til 60 prosent av aksjene i flyselskapet som opererer 12 ATR 72-500 og 12 Embraer 190. Norra flyr på vegne av Finnair på regionale ruter innlands i Finland og ut i Europa.

Selskapet har sin opprinnelse i Finncomm som ble etablert i Finland i 1993. I 2011 valgte Finnair og Flybe å satse sammen på det nordiske markedet og valte å kjøpe opp Finncomm, som ble til Flybe Nordic. Selskapet fikk i 2015 navnet Norra og Finnair økte sin eierandel til 40 prosent.

Nå har selskapet dermed blitt på finske hender etter at selskapene StaffPoint og Kilco som har vært eiere med rundt 15 prosent av aksjene har valgt å trekke seg ut.

Finnair sier i en børsmelding at selskapet nå skal utvikle Norra videre med regional trafikk.

Les mer

Mest lest