Malta internasjonale flyplass må betale det nasjonale flyselskapet Air Malta en erstatting på over 250.000 eruo, tilsvarende 2,2 millioner kroner etter at ett av flyselskapets fly traff en flokk med fugler.

Hendelsen fant sted for 12 år siden i 2004 og først denne uken ble flyselskapet tilkjent erstattingen, som er oppsiktsvekkende og kan få følger for flyplasser verden over.

Rute KM100 mellom Malta og London var i ferd med å skulle ta av fra rullebanen da en enorm flokk med stær fløy rett mot flyet og kolliderte med dette. Airbus-flyet fikk skader på nesepartiet, motorer, vinger og tak.

Reparasjonene på selve flyet beløp seg til rundt 2,3 millioner kroner omregnet i norske kroner.

Sjelden patruljering av rullebanen

Flyplassen på Malta hadde rutiner på å inspisere rullebanen for fugler en til to ganger om dagen, men ofte slapp ikke tjenesten til på rullebanen av flygeledere i tårnet. Det skjedde den dagen Air Malta-flyte også ble truffet. Til tross for at det var store ansamlinger av fugler langs rullebanen, fikk Air Malta-flyet klarering til å ta av før inspeksjonen etter fugler ble godkjent og kjøretøyet fikk slippe til som skremmer fugler.

Retten har i flere instanser og flere omganger gitt flyselskapet full rett i å kreve erstatning ettersom flyplassen har slurvet med å utføre sine plikter.

Nå er det høyeste rett som har avgjort en gang for alle at flyselskapet og forsinkringsselskapet skal få sine penger og saken skal avsluttes. Flyplassledelsen har hevdet at de ikke ser det som sitt ansvar å skremme bort fugler, men at dette ligger på driftsselskapet for tårntjenester,  Malta Air Traffic Services Ltd. Dette er avvist av retten.