Connect with us

Internasjonalt

Flyplass på Malta må betale flyselskap kjempe bot for birdstrike

Publisert

| Dato:

Malta internasjonale flyplass må betale det nasjonale flyselskapet Air Malta en erstatting på over 250.000 eruo, tilsvarende 2,2 millioner kroner etter at ett av flyselskapets fly traff en flokk med fugler.

Hendelsen fant sted for 12 år siden i 2004 og først denne uken ble flyselskapet tilkjent erstattingen, som er oppsiktsvekkende og kan få følger for flyplasser verden over.

Rute KM100 mellom Malta og London var i ferd med å skulle ta av fra rullebanen da en enorm flokk med stær fløy rett mot flyet og kolliderte med dette. Airbus-flyet fikk skader på nesepartiet, motorer, vinger og tak.

Reparasjonene på selve flyet beløp seg til rundt 2,3 millioner kroner omregnet i norske kroner.

Sjelden patruljering av rullebanen

Flyplassen på Malta hadde rutiner på å inspisere rullebanen for fugler en til to ganger om dagen, men ofte slapp ikke tjenesten til på rullebanen av flygeledere i tårnet. Det skjedde den dagen Air Malta-flyte også ble truffet. Til tross for at det var store ansamlinger av fugler langs rullebanen, fikk Air Malta-flyet klarering til å ta av før inspeksjonen etter fugler ble godkjent og kjøretøyet fikk slippe til som skremmer fugler.

Retten har i flere instanser og flere omganger gitt flyselskapet full rett i å kreve erstatning ettersom flyplassen har slurvet med å utføre sine plikter.

Nå er det høyeste rett som har avgjort en gang for alle at flyselskapet og forsinkringsselskapet skal få sine penger og saken skal avsluttes. Flyplassledelsen har hevdet at de ikke ser det som sitt ansvar å skremme bort fugler, men at dette ligger på driftsselskapet for tårntjenester,  Malta Air Traffic Services Ltd. Dette er avvist av retten.

 

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest