Verdens eneste, og største fly med mulighet for å slukke skogbranner med vann hadde sin premiere denne uken.  Det er det amerikanske selskapet Global SuperTanker Services, arvtageren til Evergreen International som i flere år har fløyet en dedikert Boeing 747 jumbojet med mulighet for denne typen oppdrag.

Tidligere har Evergreen operert en Boeing 747-100, som deretter ble erstattet med en 747-200, før selskapet gikk konkurs i 2013. Nå er den igjen erstattet med en Boeing 747-400BCF, som verdens første og eneste supertanker av sitt slag.

Med mulighet for å fylle tankene med 75000 liter vann kan flyet slukke store skogbranner og tømme tankene som tilsvarer tre kilometer, med vann om gangen. Flyet kan også benyttes i forbindelse med større oljelekkasjer i havet hvor tankene kan fylles med veske som skal løse opp oljesøl.

Per i dag flyr jumboen på et såkalt eksperimentalt sertifikat fra amerikanske myndigheter men på sikt vil flyet bli godkjent for full operasjon med standard sertifikat for fraktfly.

Det nye flyet har sin fortid som passasjerfly for Japan Airlines hvor det ble levert i 1991. Det har tatt nærmere ett år å bygge om flyet fra passasjerfly til et rent tankfly, og flyet er utstyrt med fire General Electric CF6-80-B1F. Det gjør at flyet med sine 75000 liter vann kan fly 7400 kilometer på «en tank».

Jumboet hadde sin første visning for publikum forrige uke under flystevne Aerial Firefighting International trade convention i Sacramento.