Connect with us

Norge

Ingen utsikt for åpning av Flysamlingen på Gardermoen

Publisert

| Dato:

Det er ingenting som tyder på at Forsvarets Flysamling på Gardermoen er nær ved å bli åpnet igjen for publikum på denne siden av nyttår.

Forsvarsdepartementet har sittet i forhandlinger med tidligere drifter av samlingen, Stiftelsen Militærhistorisk Forum Østlandet (SMFØ), om eierskapet til flere betydelige verdier i samlingen siden januar. I løpet av denne tiden har en gjenåpning blitt utsatt to ganger, til tross for at det foreligger en godkjent driftsplan.

Fosvarets Flysamling Gardermoen

Fosvarets Flysamling Gardermoen

Flysamlingens Venneforening som har stått for bemanning av museet og som også har foretatt vedlikehold og restaurering av flyene raser over at publikum kommer til stengte dører.

– Publikum virker ikke å være noe prioriteringsområde for Forsvarsdepartementet. Vi treffer stadig på folk som står og lurer på om det er mulig å komme inn og se. Særlig mange barnefamilier. Når jurister sitter på kontorer med nesa ned i lovparagrafer, blir ofte folkene som faktisk besøker samlingen oversett. Det er enormt negativt for omdømmet til samlingen, sier leder i venneforeningen, Helge Enger til Romerikes Blad. 

Så lenge forhandlingene mellom SMFØ og departementet pågår, må flysamlingen på Gardermoen stå å støve ned, med stengte dører. 

– Det er ingenting annet enn naturlig at samlingen holder stengt. SMFØ eier store eiendeler der inne, og hvis de skal brukes må det foreligge en avtale om det, sier leder i SMFØ Gorm Erik Strand til avisen. 

Strand mener publikum som kommer til stengte dører og klager over det glemmer at det ikke er en selvfølgelighet i forholdet mellom publikum og Flysamlingen.

– Folk tar det for gitt at samlingen skal være åpen for publikum, men det var SMFØs innsats som sørget for at samlingen i det hele tatt ble åpen for besøkende. Vi har jobbet med dette siden 1992. Med det sagt er det beklagelig at det holdes stengt, sier Strand.

Skulle åpnes etter påske

Det var et håp om at museet skulle kunne åpnes etter påske, men dette skjedde ikke, deretter var det før sommeren og nå nærmere jul er det fortsatt stengte dører.

– Venneforeningen lever i total uvisshet om Flysamlingens framtid. Vi er 400–500 medlemmer som bare sitter på gjerdet og venter. Det tærer på motivasjonen vår, forteller Enger.

Venneforeningen drev i fjor samlingen på frivillig basis. Likevel er ikke de inkludert i prosessen rundt videre drift av Forsvarsdepartementet.

– Vi er totalt holdt utenfor. Venneforeningen har ikke blitt tatt med på råd i det hele tatt. Der mener jeg departementet overser betydelige mengder kompetanse om både samlingen og driften av den, sier Enger.

Forsvarsdepartementet vil ikke kommentere kritikken fra Venneforeningen overfor Romerikes Blad, men bekrefter at de er midt i en grundig gjennomgang av forholdet mellom Forsvaret og SMFØ.

Flysamlingen på Gardermoen sto klart i 2000 og er i dag et museum på 10.000 kvadratmeter. Det er rundt 40 historiske fly som befinner seg inne i samlingen som spenner over 100 år.

Stiftelsen militærhistorisk forum Østlandet (SMFØ), hevder å ha eierskapsrett over mange av donasjonene som ble gitt i tidsrommet de styrte den kommersielle driften av museet mellom 2000–2010.

Avklaringen rundt driften og eierskap til gjenstander i museet kan gjøre at museet ikke åpner dørene heller i 2017.

Advertisement

Norge

Norwegian vil ha avtale med JetBlue

Publisert

| Dato:

Hans Olav Nyborg

Bjørn Kjos og Norwegian ønsker seg en landistanse-avtale med det amerikanske selskapet JetBlue. I et intervju med Reuters sier Kjos at de nå ønsker å se nærmere på et samarbeide med det amerikanske selskapet, for å kunne tilby langdistanseruter til selskapets kunder med Norwegians fly.

Kjos og hans team har nylig fått til en slik avtale med easyJet i Europa og nå håper de på samme typen avtale med selskapet som ligger Norwegian nærmest i USA.

-JetBlue er høyst relevant for oss å se på, her er det av stor interesse å få til en avtale sier Kjos til Reuters. 

Selv har JetBlue lansert at selskapet ønsker å se på langdistanseruter når den nye Airbus A321neoLR er klar for leveranse fra Airbus.

Les mer

Mest lest