Connect with us

Internasjonalt

Kaos på spansk flyplass etter fly-trøbbel for spansk flyselskap

Publisert

| Dato:

Det spanske flyselskapet Vueling, som også flyr til Norge, har hatt det reneste kaoset ved sin hovedbase i Barcelona i Spania denne helgen.

Selskapet måtte kansellere like mange flyvninger lørdager som Norwegian måtte her hjemme i Norge, og fagforeningen Stavla sier årsaken er elendig planlegging av sommerprogrammet og for få fly. 18 flyvninger ble helt kansellert mens endel andre ble sterkt forsinket.

Vueling, som eies av Iberia og British Airways, måtte tåle mye kritikk i spanske medier lørdag for å la tusenvis av passasjerer få ødelagt sine flyturer og ferier. Til tider måtte spansk politi rykke inn og roe gemyttene på flyplassen i Barcelona.

Flere hundre passasjerer krevde pengene tilbake øyeblikkelig og truet de ansatte i flyselskapets innsjekkingsskranker flere ganger. Fagforeningen til de ansatte uttaler til TVE at selskapet har tatt for seg for mange flyvninger i forhold til hvor mange fly som er tilgjengelig under sommermånedene.

I følge spanske medier beklager ledelsen det som har skjedd og sier de gjør alt for å få flyene til å gå når de skal. Ledelsen vil ikke ut med hva som skyldes problemene i Barcelona. Barcelona er selskapets hovedbase.

Vueling har 108 fly i sin produksjon og flyr til over 40 land med rundt 18 millioner passasjerer i året. Søndag var det også store forsinkelser for selskapets fly men færre kanselleringer enn lørdag.

 

 

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest