Connect with us

Internasjonalt

Monarch får 12 dager ekstra på seg på å skaffe kapital

Publisert

| Dato:

Det britiske charterselskapet Monarch Airlines har fått 12 dager på seg til å få på plass kapital og det finansielle for videre drift.

Det er CAA, Civil Aviation Authority, tilsvarende det norske Luftfartstilsynet som kom til enighet fredag kveld kort tid før fristen gikk ut.  Monarch hadde driftsgodkjennelse kun frem til midnatt 30. september og i utgangspunktet ville ikke CAA godkjenne ny lisens for de neste fem årene, ettersom selskapet har store økonomiske problemer.

Etter hektisk møtevirksomhet hele fredagen ble det ved 21-tiden klart at selskapet har fått en midlertidig godkjennelse for de neste 12 dagene.

I følge den britiske TV-kanalen Sky News betyr det at flyselskapet må få på plass emisjonen som har vært planlagt en god stund nå. Det er eierselskapet Greybull Capital, som sitter på 90 prosent av aksjene, som har lovet å gå inn med mer kapital i selskapet.

CAA vil følge nøye med Monarch Airlines de neste dagene, før fristen er ute skal en evaluering legges ppå bordet som vil si om selskapet får fortsette eller ikke.

ATOL-lisensen som nå er forlenget innebærer også at kundene ikke vil miste pengene på billetter de har kjøpt dersom Monarch går konkurs i perioden.

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest