Connect with us

Internasjonalt

Nå nærmer det seg slutten for aller siste aktive Lockheed L-1011 TriStar

Publisert

| Dato:

Neste år er det over og ut for flytypen Lockheed L-1011 TriStar, da skal etter planen den aller siste aktive maskinen settes på bakken.

Det eneste flyet som fortsatt flyr og er aktiv har en spesiell rolle som testfly for blant annet Pegasus-raketten for NASA.

Dette siste flyet med registreringsnummer N140SC ble bygget i 1973 og levert til Air Canada i 1974. Flyet ble tatt ut av trafikk i 1992 da det ble kjøpt av Orbital Science som testefly.

Tri-Star-flyet hadde sin premiereflyvning i 1970 og ble produsert frem til 1984. Det ble kun produsert 250 slike passasjerfly som kunne ta mellom 250 og 400 passasjerer.

De siste Tri-Star-flyene i kommersiell bruk ble faset ut i årene 2002 til 2008. Etter dette er det kun enkelte selskap som med utleie av fly som har benyttet typen. Flytypen har også fungert som flygende sykehus og som privatfly for kongelige i Saudi Arabia.

Alle foto: Wikipedia

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest