Connect with us

Internasjonalt

NASA: Fant igjen romsonde etter to år

Publisert

| Dato:

Romorganisasjonen NASA har funnet igjen den tapte romsonden STEREO B som har vært borte i over to år. NASA mistet kontakten med romsonden og hadde i utgangspunktet gitt opp å finne den igjen.

STEREO B ble skutt opp i verdensrommet i 2006 for å kartlegge hvordan solens mange og store eksplosjoner med etterfølgende solstorm påvirker verdensrommet og banene inn mot jorden.

Romsonden som har hatt følge av søsterskipet STEREO A gikk inn i bane rundt solen i august 2006, men i oktober 2013 mistet NASA kontakten med B.

Hele operasjonen med de to sondene har kostet over 550 millioner amerikanske dollar å lansere. Hvert av de to sondene har en prislapp på 200 millioner amerikanske dollar.

Onsdag natt kom en melding inn til NASA hvor en egen programmerings app, tilsvarende Find my phone, ga signaler om at sonden var funnet og lokalisert.

Nå gjenstår utfordringene med å få så god kontakt med sonden at den kan styres ut av banen rundt solen og finne veien hjem til jorden. NASA har deler av dataene som er hentet inn men håper å få hentet ut restene nå som det er oppnådd kontakt med soden melder de i en pressemelding.

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest