Romorganisasjonen NASA har funnet igjen den tapte romsonden STEREO B som har vært borte i over to år. NASA mistet kontakten med romsonden og hadde i utgangspunktet gitt opp å finne den igjen.

STEREO B ble skutt opp i verdensrommet i 2006 for å kartlegge hvordan solens mange og store eksplosjoner med etterfølgende solstorm påvirker verdensrommet og banene inn mot jorden.

Romsonden som har hatt følge av søsterskipet STEREO A gikk inn i bane rundt solen i august 2006, men i oktober 2013 mistet NASA kontakten med B.

Hele operasjonen med de to sondene har kostet over 550 millioner amerikanske dollar å lansere. Hvert av de to sondene har en prislapp på 200 millioner amerikanske dollar.

Onsdag natt kom en melding inn til NASA hvor en egen programmerings app, tilsvarende Find my phone, ga signaler om at sonden var funnet og lokalisert.

Nå gjenstår utfordringene med å få så god kontakt med sonden at den kan styres ut av banen rundt solen og finne veien hjem til jorden. NASA har deler av dataene som er hentet inn men håper å få hentet ut restene nå som det er oppnådd kontakt med soden melder de i en pressemelding.