Connect with us

Norge

Nei SAS, her tar dere feil om egen historie, igjen!

Publisert

| Dato:

I en to-siders annonse for flyselskapet SAS 70-års jubileum tar selskapets selv feil i historiske fakta. Og det er ikke første gangen dette jubileumsåret.

I annonser som står på trykk i dagens Aftenposten og Dagens Næringsliv bruker SAS et av sine egne ikoniske bilder fra 1960-tallet. Problemet er at selskapet på bildet har oppgitt både feil sted og årstall for når bildet ble tatt.

Ikonisk bilde fra Everett i USA, 1968 (Foto: SAS Museet)

Ikonisk bilde fra Everett i USA, 1968 (Foto: SAS Museet)

Bildet som er brukt i markedsføring av selskapet gjennom store deler av 1970-tallet blir oppgitt til å være tatt på Fornebu flyplass i 1967. Men, nei SAS, det er feil begge deler.

Bildet som blir gjengitt i sorthvitt for anledningen er egentlig i farger og ble tatt 30. september 1968. Det var nok langt unna Fornebu det ble tatt og motoren tilhører en flytype som sjelden satte sine hjul ned på rullebanen på Fornebu.

Samme dag det ikoniske bildet ble tatt i 1968. Foto: Boeing

Samme dag det ikoniske bildet ble tatt i 1968. Foto: Boeing

Det var i forbindelse med roll-out av den første Boeing 747 hos Boeing at flere av flyselskapene som var de første store kundene til å ta det som da var verdens største passasjerfly i bruk, fikk en omvisning og anledning til å ta bilder ved flyet inne i fabrikken i Seattle, USA.

På bildet poserer sjefsflyvertinne i SAS, Wivica Ankarcrona i den da nye uniformen som ble innført i SAS året før.

Det samme bildet finnes også med en flyvertinne fra Lufthansa og en flyvertinne fra Sabena. SAS har gjennom årene blitt omtalt i en rekke historiske bøker og tidskrifter ved bruk av akkurat dette bildet. Det ble også benyttet i markedsføring for selskapet til langt inn på 1970-tallet.

Hos SAS tar de glippen med stor ro.

-Dette er et av bildene som er med på å illustrere en tidsepoke i den historiske reisen som SAS har hatt gjennom 70 år. For Norges del startet denne på Fornebu, og den aktuelle SAS-uniformen er fra 1967. Det er likevel en liten glipp at det aktuelle bildet er merket ”Fornebu 1967”, men vi håper at dette ikke skygger for den interessante historien som gjengis i den omfattende jubileumsannonsen, skriver informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen i SAS til Hangar.no. 

Ikke Fornebu

Motoren som er en Pratt og Whitney JT9D sitter på den aller første Boeing 747 som ble produsert.

SAS skriver at bildet er tatt på Fornebu, men selskapet har aldri brukt Boeing 747 på ruter til og fra Fornebu. Gjennom flyplassens levetid fra 1939 til 1998 var det kun et fåtalls med jumbojets som landet på Fornebu. Tower Air og Cargolux er trolig de neste selskapene som har fløyet 747 og landet på Fornebu ved enkelt tilfeller.

70 års jubileum

SAS fyller 70 år i år og har valgt å feire dette med en lang rekke annonser og egen nettside hvor historiske fakta og bilder er blitt presentert. Litt av problemet for flyselskapet er at mye av informasjonen selskapet selv har trykket og presentert nå i 2016 er feil både i form av årstall, flytyper og omstendigheter rundt når historiske bilder ble tatt.

På en egen nettside har Scandinavian Traveler valgt å presentere fakta fra historien til selskapet, her har det dukket opp en rekke feil fakta og informasjon i tur og orden.

Selskapet har valgt å rette noen av informasjonen etter flere henvendelser fra publikum, men fortsatt klarer selskapet å selv presentere det som har skjedd de siste 70 årene med feil informasjon.

Faksimile, annonse SAS, Dagens Næringsliv 16. september 2016.

Faksimile, annonse SAS, Dagens Næringsliv 16. september 2016.

 

Bildet har feil sted, og feil årstall...

Bildet har feil sted, og feil årstall…

Advertisement

Norge

Widerøe med nye ruter fra Oslo til Rørvik og Namsos

Publisert

| Dato:

Hans O. Nyborg

Widerøe lanserer ruter fra Oslo til både Rørvik og til Namos. I følge Namdalsavisa skal rutene startes opp 4. desember i år.

Næringslivet og private har hatt en stor rolle i å få flyselskapet på banen, og nå kaller politikere det for en historisk dag med direkteruter til disse to destinasjonene.

Det var mandag formiddag at selskapet annonserte de nye rutene som skal flys mandag, onsdag,fredag og lørdag, på formiddagen.

NAMSOS

Ny direkterute Oslo-Namsos/Rørvik mandag, onsdag, fredag og søndag/lørdag. Ny forbedret tidtabell Trondheim – Namsos.

RØRVIK

Ny direkterute Oslo-Namsos/Rørvik mandag, onsdag, fredag og søndag/lørdag. Ny forbedret tidtabell Trondheim – Rørvik. Nytt nattstopp i Rørvik mandag-lørdag.

 

Les mer

Mest lest