Connect with us

Internasjonalt

Nesehjul knelte på Dreamliner ved gate

Publisert

| Dato:

Både Boeing og etiopiske myndigheter er i full alarmberedskap etter at nesehjulet på en Boeing 787-8 Dreamliner (ET-ASH/38754/283) fra flyselskapet Ethiopian Airlines kollapset ved gate på flyplassen i Addis Ababa.

Det var lørdag kveld at flyet med 198 passasjerer og mannskap skulle fly til Roma at hendelsen inntraff.

I det flyet ble dyttet bakover fra gaten knakk nesehjulet sammen under flyet. Det resulterte i at en av de kabinansatte ble skadet under fallet da flyet traff bakken.

Passasjerene og mannskapet ble evakuert fra flyet ved hjelp av de bakre dørene.

Flyet ble levert nytt til selskapet for 11 måneder siden. Luftfartsmyndighetene i Etiopia hevder overfor lokale medier at årsaken trolig er menneskelig svikt framfor teknisk svikt. En talsmann for myndighetene peker på at det kan være nesehjulslåsene som ikke har vært på plass slik de skulle ha vært.

Myndighetene ser også på hvorvidt flyet ble forsøkt dyttet bakover ut fra gaten før parkeringsbremsene var koblet ut heter det i følge Ethiopian Today.

Dette er første gang en Boeing 787 har opplevd denne typen hendelse.

Uheldige episoder

For flyselskapet Ethiopian Airlines er dette nok en uheldig episode rundt bruken av Boeing 787 Dreamliner.  12. juli 2013 tok det fyr i ett av selskapets fly mens det sto parkert på en flyplass i London.

Flyet fikk store skader i taket på kabinen og var ute av drift i flere måneder.

Boeing har gjort store lærdommer av hvordan håndtere skader på kompositt-materialet som utgjør store deler av flykroppen til Dreamlinere-flyene. Flyene kan i stor grad få utført samme typen reparasjoner som de tradisjonelle flykroppene til Boeings andre flytyper.

Etterforskningen rundt hendelsen i går vil starte allerede i dag søndag melder lokale medier.

 

 

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest