Den har kostet vel 800.000 kroner å få i stand, og det er lagt ned utallige timer, 33 år etter at siste flyet ble satt på bakken er det neste uke trolig duket for at en Starfighter vil fly i Norge igjen.

Luftfartstilsynet jobber nå med godkjennelse for Starfighterens venner og prosjekt 637 skal lykkes med å få flyet som er restaurert opp i lufta igjen.

Norske Starfightere - Foto: Norsk Luftfartsmuseum

Norske Starfightere – Foto: Norsk Luftfartsmuseum

Prosjektet startet i 2003 og ser nå endelig dagens lys, det er rundt 15 personer som har hatt ståpåvilje nok til å samle penger, skru og gnikke og få maskinen flyvedyktig. I følge nettavisen BodøNu har veien fram til å få flyet opp i lufta blitt møtt med stor motstand gang på gang. Størst utfordring skulle det bli da foreningen fikk vite at flyet ikke var i eie av Flymusett i Bodø, som først antatt, men i eie hos det amerikanske forsvaret.

Det ble en lang og treg prosess for å klare å få eierskap over det gamle flyet. Først 25. november i 2010 ble eierskapet i orden og nå sitter foreningen på en end user certificate.

Starfighterens venner består av rundt 350 medlemmer og egen hangar til flyet er kjøp fra Forsvarsbygg.

Alle Foto: Starfighterens Venner

Alle Foto: Starfighterens Venner

Dersom alt går etter planen og flyet blir godkjent flyvedyktig av Luftfartstilsynet er alt duket for at forsvarets F-16 pilot, og en av landets mest operative prøveflyger, Eskil Amdal kommer til å fly Starfighteren ut fra Bodø 33 år etter siste landing.

Det finnes i dag svært få Starfightere som er flyvedyktig og de tre som finnes er i USA, selv om de kommer fra Bodø opprinnelig. I Europa er det ingen av flyene som er flyvedyktig, alle står på museer.

Her kan du følge prosjektet på Facebook.