Connect with us

Internasjonalt

Kongelig MD-87 tatt i arrest for andre gang på to år

Publisert

| Dato:

Et kongelig-eid MD-87 fly har for andre gang på to år blitt satt i arrest og denne gangen er det alvor for eieren. Flyet er av typen MD-87 (3DC-SWZ) ble solgt i 2010 av en forretningsmann i Singapore til kong Mswati den tredje av Swaziland.

Myndighetene i Swaziland har bare betalt rundt halvparten av kjøpesummen for VIP-flyet, og i 2012 ble flyet stanset på en fransk flyplass i påvente av at betalingen skulle komme. Kongen beordret overføring av deler av beløpet og fikk dermed frigitt flyet.

Men det skulle vise seg for forretningsmannen i Singapore at restbeløpet ikke kom like raskt. Fortsatt har ikke kongen betalt, og da han sendte flyet til vedlikehold på en flyplass i Canada ble det oppdaget av en gruppe som på oppdrag leter etter fly som ikke er betalt og skal hentes tilbake til eierne.

Nå har den tidligere eieren fått retten i British Virgin Island til å sende ut en arrestordre på flyet inntil resten av kjøpesummen er betalt.

Samtidig har regjeringen i Swaziland med kongen i spissen valgt å sende en stemning mot mannen i Singapore. De mener forretningsmannen har misligholdt en finansiell avtale mellom ham og kongen rundt driften av et gruveselskap i Swaziland.

I følge Reuters har Swaziland allerede gått til innkjøp av et nytt privatfly for kongen, en Airbus A340-300 (B-18802) som har stått til slags det siste året etter å ha blitt operert av China Airlines.

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest