Connect with us

Luftforsvar

Norge kan vrake NH-90 kontrakt

Publisert

| Dato:

Norge kan komme til å vrake kontrakten om kjøp av nye helikoptre til forsvaret. Hittil er kun ett av totalt 14 helikoptre levert, og nå vurderes andre alternativer melder Aftenposten.

Det er produsenten NH Industries som ikke klarer å levere i henhold til kontrakten. Avtalen ble underskrevet i 2001 og de første helikoptrene skulle vært på plass allerede i 2005.

Nå sier produsenten at det neste som er i bestilling ikke kan leveres før tidligst i 2014, det er ikke holdbart for forsvarsministeren;

– Vi er svært lite fornøyd med å at det har tatt seks år, og vi har for få uker siden gjort det helt klart vår tålmodighet ikke er ubegrenset. Hvis de ikke kan komme opp med en troverdig leveranseplan må vi vurdere å se på andre alternativer, sier forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) til Aftenposten.no.

Sliter med kvalitetsproblemer

Flyprodusenten NHI sliter med både kvalitetsproblemer og en rekke andre faktorer som gjør selve helikopteret ustabilt.

– Produksjonsprogrammet har slitt med store utsettelser på grunn av kompleksitet, og det er noe vi beklager på det sterkeste. Programmet er i ferd med å komme seg på beina nå, og vi har foreløpig levert 109 maskiner til ulike kunder. Dessverre sliter vi fremdeles med generelle kvalitetsproblemer, men vi har sammen med kundene iverksatt en tiltak og jobber med å løse dette, sier Aage Jørgensen til Aftenposten.no.

Det er totalt 25 store og små problemer som er meldt inn av kunder som har mottatt helikopteret. Gulvet i kabinen tåler svært lite før det går i oppløsning, våpen kan ikke sikres under transport, setene tåler kun 110 kilo per sete, og ett av de større utfordringene er at selve helikoptret ikke kan lande på annet enn helt stabilt og flatt underlag.

Det er ikke bare Norge og det norske forsvaret som nå ser på andre løsninger, også Australia venter fortsatt på sine 15 i bestilling, som har drøyd lengre enn lengst.

 

Luftforsvar

USA godkjenner kjøp av fem Boeing P8A til Norge

Publisert

| Dato:

Det amerikanske forsvarsdepartementet har akkurat gjort det kjent at USA i dag har godkjent kjøpet av fem Boeing P-8A overvåkningsfly til Norge.

De nye Boeing-flyene skal erstatte de snart 40 år gamle Orion-flyene som Luftforsvaret flyr i dag. US State Department skriver i en pressemelding at de har fått en henvendelse fra Norske myndigheter om godkjennelse av

Foto: Boeing

et salg av fem slike fly til Norge.

Defense Security Cooperation Agency leverte fra seg forespørselen til kongressen 20. desember i år, melder UK Defence Journal. 

Hvert av de fem flyene til Norge skal inneholde; Commercial Engines, Tactical Open Mission Software (TOMS), Electro-Optical (EO) and Infrared (IO) MX-20HD, AN/AAQ-2(V)1 Acoustic System, AN/APY-10 Radar, ALQ-240 Electronic Support Measures.

 

Les mer

Mest lest