Nok en havarirapport etter ulykken med et Tupolev 154M i Smolensk i Russland i 2010 er sluppet. Ulykken som krevde den polske presidenten Lech Kaczynski og deler av hans regjeringsmedlemers liv, skaper nok en gang kaldfront mellom Polen og Russland.

Rapporten som nå er ferdig, er laget av den polske havarikommisjonen etter pålegg fra forsvarsminister Antoni Macierewicz.

Dette er den fjerde havarirapporten som blir laget etter ulykken som har satt forholdet mellom de to landene på prøve.

Rapporten polakkene nå har fullført hevder at deler av de siste sekundene fra den fatale landingen i Smolensk, mangler på opptaket. Havarikommisjonen viser også til at den russiske havarirapporten som kom i 2014 måtte baserer seg på data fra den russiske militærbasen der Tupolev-flyet skulle lande for å få et komplett bilde.

Dermed blir det fremmet påstander om at noen har tuklet med «den svarte boksen» fra det polske Tupolev-flyet. Både taleregistratoren og flyets ferdskriver mangler i følge polakkene de siste avgjørende sekundene av landingen.

Dette skal være rundt 15 sekunder før flyet treffer bakken.

Var på vei til minneseremoni 

Den polske presidenten og hans følge var på vei til å besøke et skogsområde nær Katyn i Smolensk for å hedre falne polske offiserer som ble drept av russiske soldater på stedet under andre verdenskrig.

Flyvraket etter ulykken i Smolensk - Foto: Russiske Havarikommisjonen

Flyvraket etter ulykken i Smolensk – Foto: Russiske Havarikommisjonen

Seremonien var ventet å bli en forsoning mellom Polen og Russland etter en hendelse som skapte ondt blod mellom landene.

Under landing i tykk tåke og regn fikk pilotene på Tupolev-flyet til presidenten skylden for å tatt flyet inn for landing med kun visuelt syn, mot anbefalingene til den russiske flygelederen i tårnet på den lille militære flyplassen ved Smolensk.

Russerne avviser tukling med flyvraket

Talsmenn for det russiske forsvarsdepartementet avviser beskyldingen som er fremsatt i den nye havarirapporten. Kommentarer til polsk presse går ut på at beskyldingen fra Polen er langt over det absurde og blir helt søkt i denne tragiske ulykken.

Polske politikere går langt i å beskylde russerne for å ha manipulert dataene fra flyets ferdskriver samt at de har klippet bort deler av taleopptakene. Opptakene kan inneholde opplysninger om den russiske flygelderen ga polakkene et klart ja på at de kunne fortsette landingen eller ikke.

I følge tidligere rapporter var ikke de polske pilotene klar over at det russiske militærbasen ikke hadde radar som kunne se sivile fly som Tupolev-flyet. Flygelederen hadde derfor ingen indikasjon om hvor flyet befant seg eller høyden på dette.

Flyet skal ha havarert fordi pilotene mistolket hvilken høyde flyet befant seg i. Da flyet traff tretoppene var det for sent for de i cockpiten å kunne redde flyet.

Kilde: Reuters, New Europe, TVN24

Foto: Wikipedia, Havarirapporten