Et Boeing 737 fly fra selskapet Sriwijaya Air i Indonesia havnet på feil flyplass og satt i gang full militær aksjon. Pilotene hadde kun med seg en sort hvit kopi av flykartet, hvor det ikke kom frem at det var to flyplasser nær hverandre.

Hendelsen fant sted 13. oktober 2012, men først i går kom havarikommisjonens rapport som viser at pilotene var ute på sin første flytur til Padang. Med 96 passasjer ombord landet flyet på rullebanen pilotene hadde fått øye på visuelt.

Farge original

Farge original

Sorthvit kopi

Sorthvit kopi

Problemet var at dette er den militæreflyplassen som ligger 12 kilometer fra hovedflyplassen Minangkabau International ved Padang.

Pilotene som fløy rute SJ-21 hadde topp moderne navigasjonsutstyr ombord som viste at flyet helt klart var på vei til feil rullebane, men de to i cockpiten bestemte seg for å stole på arket med sorthvit kopi av flykartet.

Til NTSC, havarikommisjonen i Indonesia, har pilotene forklart at de trodde Boeing 737 navigasjonsutstyret hadde feil på seg, derfor valgte de å fly visuelt, og da de oppdaget flystripen litt nord for innflyvningen, valgt de å lande der.

Flyselskapet får kraftig kritikk for å utstyre pilotene med sorthvite kopier av flykart, hvor enkelte farger som i dette tilfellet en militær flystripe forsvant i kopieringen. Pilotene som fløy for første gang får også kritikk for ikke å ha satt seg godt nok inn i ruten de skulle fly, og det å stole på flyets instrumenter, melder Aviation Herald.

Sriwijaya Air har sin hovedbase i Jakarta og opererer 35 fly til 43 destinasjoner. Selskapet ble opprettet i 2003, og har både Boeing 732-200, 300, 400, 500 og 800 i flåten. I tillegg har selskapet nylig fått et par nye Boeing 737-900.