Det irske flyselskapet Ryanair vil lukke sin base 29.oktober og 16 ruter blir nedlagt til Norge. 8 ruter blir flyttet til Sandefjord Torp.

Under en pressekonferanse i Oslo onsdag gikk selskapet til angrep på den nye passasjeravgiften på 80 kroner som ble innført i dag.

Selskapet vil fly sine ruter fra Rygge ut sommersesongen. Det at selskapet flytter ruter til Oslo Lufthavn Gardermoen sier Ryanair ikke har noe med at de trekker ut fra Rygge. Ryanair sier de kutter sine operasjoner i Norge med 50 %, som en direkte årsak til at avgiften innføres.

Selskapet vil ikke fly ruter til Rygge etter 1.november, dermed er det klart at flyplassen legges ned.

Ryanair ønsker ikke å bidra med en avgift fra sin base på Rygge da det blir en økning i priser for selskapet sett i forhold til hva de betaler av avgifter fra før.

David OˋBrien i Ryanair ønsket ikke å svare på pressens spørsmål om hvorfor de opprettholder sine flyvninger ved Sandefjord Torp. O´Brien snakket seg rundt dette spørsmålet flere ganger.

Ryanair er klare på at regjeringen i Norge kan redde 1000 arbeidsplasser ved å kutte ut avgiften som ble innført i dag. Selskapet vil da opprettholde sin base på Rygge dersom regjeringen snur i saken og fjerner avgiften.

Åpner fra Gardermoen

I dag la også Ryanair frem sitt ruteprogram fra høsten 2016. Dette inkluderer også oppstart av ruter fra Oslo Lufthavn til den Litauiske hovedstaden Vilnius og til London Stansted fra og med 30. oktober 2016.

– Vi ønsker Ryanair velkommen til Oslo Lufthavn og kan slå fast at enda et stort internasjonalt flyselskap ser verdien av å frakte nordmenn til attraktive destinasjoner i Europa. Dette bidrar til å styrke et allerede veldig godt rutetilbud, sier lufthavnsjef Øyvind Hasaas.

På like vilkår

Når Ryanair starter nye ruter fra Oslo Lufthavn er det på like vilkår som øvrige flyselskaper som flyr til eller fra Norges hovedflyplass.

– Ryanair betaler de samme i avgiftene og har de samme betingelsene som tilbys øvrige flyselskap som flyr til og fra Oslo Lufthavn, sier Hasaas.