SAS vil starte med å tilby sine passasjerer trådløst nett på europeiske ruter fra neste år av.

I følge Rickard Gustafson i SAS vil selskapet starte arbeidet med å rulle ut trådløst nett i sine kort- og mellomdistanse fly allerede fra våren 2017. Selskapet melder at de vil kunne klare å tilby 12 mbps og høyere hastighet, til hver av passasjerene.

Det er passasjerer som reiser på SAS Eurobonus medlemskap og SAS Pluss som får muligheten til å benytte det trådløse nettet gratis. 500 millioner svenske kroner skal flyselskapet legge i potten for å kunne få sine fly, lounger, gater og andre fasiliteter opp å stå med systemet end-to-end fra ViaSat.

ViaSat og Eutelsat har startet samarbeidet rundt å kunne tilby en slik løsning for flypassasjerer i Europa. Finnair har undertegnet avtale med ViaSat om å utstyre hele sin Airbus A320 flåte med systemet, og El-Al Israel Airlines er forsøkskanin for ViaSat på tilbyder av systemet i dag.

Eutelsat som tilbyr både TV-signaler og trådløst Internett via satellitt over Europa benytter seg av KA-SAT båndbredde for å formidle signaler.

Når El-Al tar i bruk systemet fra januar 2017 vil flere flyselskap stå i kø for å få høyhastighets Internett inn i sine fly også.

ViaSat og Eutelsat jobber nå døgnet rundt for å få systemet opp å kjøre feilfritt og med en hastighet som lovet kundene.