Etter at ukrainske myndigheter har kuttet alle bånd til russiske produsenter står flyprodusenten Antonov igjen på bar bakken uten nok flydeler til å kunne produsere flere fly. Men oppsigelse av alle avtalene får også konsekvenser for verdens største fly, Antonov 225.

Flyet som er det eneste i verden av denne størrelsen benytter gummidekk fra en russisk produsent, nå er det innført forbud i Ukraina som forbyr operatøren å kjøpe flere dekk.

I følge en talsmann for Antonov jobber de på spreng med å forsøke å få en ukrainsk produsent til å produsere en ny type dekk, men dette kan ta tid å få tilpasset og å få på plass.

STØTT OSS – LIK OSS PÅ FACEBOOK SÅ ER DU OPPDATERT!

Antonov An-225-flyet med base i Ukraina hadde sin siste flytur i mai måned i år, da fløy flyet fra Praha i Tsjekkia til Perth i Australia med en rekordstor last ombord. Operatøren har begrenset med nye dekk til flyet og derfor kan dette bli satt på bakken dersom en ny lokal produsent ikke klarer å komme opp med nyproduserte dekk raskt.

Det er i følge den russiske TV-kanalen Russia Today trolig en katastrofe for operatørselskapet dersom verdens største fly må settes på bakken.

Vurderer å bygge ett nytt fly

Antonov har inngått en kontroversiell avtale med et firma i Kina som ønsker å bygge ett fly til av verdens størst fly. Avtalen har vært omstridt ettersom ukrainske myndigheter kan ha lovet for mye i form av å overføre produksjonsrettigheter på flytypen til produsenten i Kina.

I følge RT har dette ikke vært produsentens hensikt da avtalen kun skulle dreie seg om produksjon av ett enkelt fly for bruk av et kinesisk fraktselskap.

Foto: Hangar.no