En unik video som Hangar.no har fått tilgang til viser nødlandingen til en Boeing 747-121 fra selskapet Pan Am i San Francisco i 1971. Videoen ble på 1970-tallet distribuert til flyselskap og operatører av jumbojet-flyene som den gangen var nye.

Meningen med videoen som var ekte nok, var å unngå at piloter som skulle fly Boeing 747 gjorde samme feilen som de som fløy N747PA.

Foto: Pan Am

Foto: Pan Am

To ble hard skadd

Det var fredag 30. juli 1971 at Pan Am rute PA845 skulle foreta en helt normal avgang fra den internasjonale flyplassen ved San Francisco. Alt fungerte som normalt denne fredagen, inntil flyet var på vei ned rullebanen.

Like etter at flyet løftet seg opp fra rullebanen går det et brak gjennom flykroppen, flyet har truffet rullebanens landingslys (ALS). Armene på lysmastene trenger seg gjennom flykroppen og kvestet to passasjerer som sitter i sete 47G og 48G.  Pilotene aner lite om hva som har skjedd.

Får beskjed om å snu og lande igjen

Fra tårnet kommer det beskjed om at landingslysene ved enden av rullebanen er skadet og flere mangler, flygelederen i tårnet ber pilotene snu flyet og lande igjen. I en time og 42 minutter sirkler jumboen over San Francisco, med skader i flyskroget, og øredøvende støy med tilhørende vind som regjerer i kabinen på jumboen.

Pilotene tar i tur og orden kabinen i øyesynd og får sett på skadene som har skjedd. Når flyet har fått dumpet nok drivstoff vender pilotene flyet tilbake mot rullebane 28L. Pilotene sliter med landingen av flyet og ender opp utenfor rullebanen på et gressområde inntil rullebanen. Så starter en evakuering som skulle vise seg å bli temmelig vanskelig.

SE DEN UNIKE VIDEOEN HER: (HANGAR.NO PÅ VIMEO)

Vippende fly

Passasjerene ble sendt mot flyets utganger, etter at kabinbesetningen hadde åpnet dørene og aktivert nødskliene. Men så startet problemene. Som den unike videoen viser vipper jumbojet-flyet frem og tilbake, med nesehjulet høyt oppe i luften. Noe som foregår under hele evakueringen. Fire av nødskliene foran i flyet blir ubrukelig etter at flere passasjerer faller ned og skader seg stygt.

Samtlige passasjerer og mannskap må bakover i flyet for å få evakuert det.

Foto: NTSB

Foto: NTSB

Hva gikk galt?

Da havarirapporten kom skulle det vise seg at pilotene i første omgang hadde fått klarering til å ta av fra en rullebane som var stengt, da pilotene fikk endret rullebane til en som var åpne glemte de å kalibrere utstyret ombord for den nye rullebanen som var med en annen lengde enn den de opprinnelig skulle ha tatt av fra.

Pilotene hadde feil referansefart under avgang fra rullebanen.