Connect with us

Internasjonalt

-Vi avbryter landingen på grunn av geit på rullebanen!

Publisert

| Dato:

Et Airbus A319-100 fly fra selskapet Bhutan Airlines måtte søndag avbryte en landing på flyplassen i Katmandu og foreta en «Goat around», da pilotene oppdaget en geit på rullebanen.

Rute B3-711 kom fra Paro i Bhutan med 68 passasjerer og et mannskap på åtte ombord.

Geiten sto helt stille midt på rullebanen og så ut til å ta livet med ro. Etter at pilotene avbrøt landingen klatret flyet opp på en gitt høyde hvor flyet valgte å vente mens flyplassens ansatte dro ut på geitejakt. Etter kort tid var geiten hentet inn og brakt tilbake til terminalen, slik at Airbus-flyet kunne lande og takse inn slik det var ment.

Det hører med til historien at geiten hadde rømt fra en innhegning hos forsvarets del av flyplassen. Forsvaret har ansvar for sikkerheten på flyplassen så det er igangsatt en etterforskning runt mysteriet med den løse geiten melder nettstedet til Aviation Herald.   

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest