Connect with us

Internasjonalt

Video: Her flyr roboten ALIAS- som styrmann!

Publisert

| Dato:

Vil det være behov for piloter som er mennesker i fremtiden? Aurora Flight Sciences tester nå ut en heldigital robot som pilot.

Den 17. oktober gjennomførte instituttet som forsker på robotløsninger for luftfarten, en flyvning hvor ALIAS –  Aircrew Labor In-Cockpit Automation System-roboten var styrmann på et Cessna Caravan-fly.

Robotsystemet er nå testet ut på tre forskjellige flytyper med stor suksess.

Systemet er bygget og ment for å kunne brukes både i sivile og militære fly. Robotsystemet kan lære seg å fly nye flytyper med visuell flyvning i løpet av en måneds tid og systemet skal sørge for at mennesket kan utføre oppgaver i cockpiten som mennesket kan best, mens robotsystemet skal utføre de oppgavene som den kan utføre bedre enn et menneske.

En rekke flyselskap følger spent med på utviklingen av programmet som kan på sikt redusere bemanningen i cockpiten ned til kun en pilot samt ALIAS-robotpiloten.

Se video fra testen her:

Les mer om prosjektet her

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest