Connect with us

Internasjonalt

Vil åpne Smolensk-ulykken for ny etterforskning

Publisert

| Dato:

Polske myndigheter har lansert en ny etterforskning av flyulykken nær den militære-basen ved Smolensk i Russland i 2010.

Den polske presidenten Lech Kaczynski og 95 andre personer ble drept da Tuploev 154-flyet styrtet under innflyvning til den militære basen.

Flyplassen hadde ingen moderne systemer for innflyvning med instrumenter i dårlig vær og pilotene valgte å forsøke landing i tykk tåke. Flyet styrtet da det traff tretopper og var kommet for lavt inn mot rullebanen.

Polske myndigheter har aldri helt godtatt den felles polske-russiske havarirapporten som gir både pilotene og presidentens medarbeidere skylden for ulykken. Da ulykken skjedde var det tre piloter samt en statsekretær i cockpiten.

Etter den offisielle rapporten i 2012 har det vært tre nye rapporter som samtlige har konkludert med at dårlig vær sammen med overivrige piloter er skyld i ulykken. Polske myndigheter mener det må ha vært en bombe ombord og har derfor satt i gang en fjerde etterforskning av saken nå.

I polske medier blir saken betegnet som den reneste parodien og flere eksperter mener nok må være nok. Det ble ikke funnet noen rester av eksplosiver på flyvraket i skogsområdet i Smolensk.

Nær hele regjeringen ble drept i flyulykken i 2010. Den polske presidenten var på vei til en minnesmarkering nær Smolensk, over drepte polske statsborgere under andre verdenskrig.  8000 polske soldater ble skutt og drept av Stalins menn i 1940. Saken hadde fram til 2010 vært svært betent mellom Russland og Polen og markeringen skulle være en slags solidaritetsmarkering mellom de to landene.

 

 

Advertisement

Internasjonalt

Forbud mot bærbare datamaskiner i innsjekket bagasje kan bli innført fra nyttår

Publisert

| Dato:

Illustrasjon

Før sommeren i år ble det innført forbud mot å ta med seg bærbare datamaskiner ombord i kabinen på passasjerfly som skulle inn og ut av en rekke land. Nå er det på trappene ett nytt forbud mot å ha med seg datamaskinene i innsjekket bagasje.

Forbudet som gjorde at laptoper måtte legges i bagasjen som ble sjekket inn, ble raskt fjernet etter at det ble innført internasjonale regler for hvordan sikkerhetskontrollen skal utføres. Nye regler skulle sørge for at eksplosiver i laptoper, som kunne styres med fjernkontroll, bedre skulle kunne bli avdekket under røntgenmaskinene på flyplassene.

Problemet med at alle laptoper måtte legges i innsjekket bagasje er at lithiumbatteriene fort kunne overopphetet og det igjen kunne føre til brann.  Nå skal  International Civil Aviation Organisation (ICAO) behandle et forslag om innføring av forbud mot laptoper i bagasje som sjekkes inn. Det er på et møte i slutten av oktober at det kan komme et slikt forbud som vil gjelde allerede fra nyttår av.

En lang rekke tilfeller av at batterier i mobiler og laptoper har tatt fyr ombord i fly, det tvinger nå frem et forbud heter det i følge Reuters.

ICAO viser til at dagens brannslukker i bagasjerommene på en lang rekke flytyper ikke er gode nok til å kunne slukke en brann som følger av at et batteri av denne typen tar fyr. Det kan får katastrofale følger for flyet og passasjerer og ansatte heter det.

Les mer

Mest lest