Polske myndigheter har lansert en ny etterforskning av flyulykken nær den militære-basen ved Smolensk i Russland i 2010.

Den polske presidenten Lech Kaczynski og 95 andre personer ble drept da Tuploev 154-flyet styrtet under innflyvning til den militære basen.

Flyplassen hadde ingen moderne systemer for innflyvning med instrumenter i dårlig vær og pilotene valgte å forsøke landing i tykk tåke. Flyet styrtet da det traff tretopper og var kommet for lavt inn mot rullebanen.

Polske myndigheter har aldri helt godtatt den felles polske-russiske havarirapporten som gir både pilotene og presidentens medarbeidere skylden for ulykken. Da ulykken skjedde var det tre piloter samt en statsekretær i cockpiten.

Etter den offisielle rapporten i 2012 har det vært tre nye rapporter som samtlige har konkludert med at dårlig vær sammen med overivrige piloter er skyld i ulykken. Polske myndigheter mener det må ha vært en bombe ombord og har derfor satt i gang en fjerde etterforskning av saken nå.

I polske medier blir saken betegnet som den reneste parodien og flere eksperter mener nok må være nok. Det ble ikke funnet noen rester av eksplosiver på flyvraket i skogsområdet i Smolensk.

Nær hele regjeringen ble drept i flyulykken i 2010. Den polske presidenten var på vei til en minnesmarkering nær Smolensk, over drepte polske statsborgere under andre verdenskrig.  8000 polske soldater ble skutt og drept av Stalins menn i 1940. Saken hadde fram til 2010 vært svært betent mellom Russland og Polen og markeringen skulle være en slags solidaritetsmarkering mellom de to landene.