Det var Sveriges øyne fra luften og viktigste våpen i den kalde krigen, nå vises Sveriges mest topphemmelig fly fra 1970 og 1980-tallet, en Caravelle fram for publikum.

Sud Aviation SE-201 Caravelle maskinen står godt plassert på Flygvapenmuseet i Lindøping og nå er flyet restaurert og malt. Det har tatt rundt ett år å få flyet i sin originale stand.

I går var det eksklusiv premiere og fremvisning av flyet for pressen. Nå skal publikum få ta del av opplevelsen å bli med ombord.

Flyet som ble operert av det svenske forsvaret under FRA-avdelingen og hadde sin base på Malmen. Caravellen ble brukt til å overvåke Svensk luftrom, svenske farvann og internasjonalt havområde.

Flyet har hatt flere alvorlige episoder gjennom 1980-tallet med nærkontakt av fly fra stormakter som Russland og andre øst-europeiske land. Sverige opererte to Caraveller i perioden 1971 til 1998. Begge flyene hadde betegnelse TP85.

SE-DAG og SE-DAI ble bygget i 1962 og 1964 og levert til SAS, før de ble tatt ut av trafikk i 1971. Nå kan du oppleve dem på museet i Sverige.

 

Foto: FlygvapenMuseum