Hangar.no

10 år siden første Dreamliner fløy

Søndag 15. desember var det nøyaktig 10 år siden Boeing fløy en Dreamliner i luften for aller første gang.

Med 12.000 ansatte og gjester tok det første testflyet av fra Everett i Seattle og gjennomførte en tre timer lang flytur over området. Dette ble også starten på hele seks testfly som Boeing skulle benytte for å få sertifisert flytypen.

Det hadde vært en lang rekke forsinkelser før denne flyturen kunne gjennomføres, en rekke tekniske problemer måtte løses før turen ble noe av 15. desember 2009.

Et av testeflyene som ble benyttet for 10 år siden ble hugget opp i 2018. Foto: Hans O. Nyborg

For produsenten var det trøbbel med flytypen allerede i årene 2006 og 2007. De første flyene ville veie mer enn det Boeing hadde forespeilet, og flere av disse flyene måtte senere bygges om når produsenten hadde funnet måter å få ned totalvekten på flyet på.

Boeing hadde planer om å levere ut det første flyet i september 2010, men den leveringen ble ikke gjennomført før august 2011 tre og et halvt år forsinket.

Ti år senere har Boeing nå utlevert nær 1000 Dreamliner fly i tre varianter, 787-8, 787,9 og 787-10. I 2009 hadde selskapet inne bestillinger på 840 fly.

Trenden for Boeing var et massivt salg av 787-8, men det skulle vise seg at det er 787-9 som nå seiler opp som versjonen flyselskapene bestiller og ønsker seg.

I

Andre nyheter

Bestiller to 737 MAX

Hans Olav Nyborg

Ryanair kjøper ytterligere 75 MAX-fly

Hans Olav Nyborg

Første MAX-flyene er godkjent for å fly

Hans Olav Nyborg

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer