10 nye grunner til å besøke Gøteborg i sommer

Storbyfavoritten over grensen er mer populær enn noensinne hos oss nordmenn. I fjor var det besøksrekord med 330.000 norske gjestenetter. Her er 10 nye grunner til å ta turen til Sveriges nest største by!

Gøteborg har vært en norsk feriefavoritt i lang tid, og det med god grunn. I fjor satt nordmenn besøksrekord med nærmere 330.000 norske gjestenetter i den svenske storbyen, og Gøteborg fortsetter å være et attraktivt reisemål med et stort utvalg av tilbud, arrangementer og attraksjoner. I år skjer det ekstra mye spennende i byen, som flere jubileum, nye utendørsbasseng ved havnen, internasjonale artister som inntar scener og arkitektoniske nybygg som åpner.

1. Gøteborg feirer 400 år med Jubileumsfestival

4. juni har Gøteborg bursdag, og 2. – 5. juni finner den store Jubileumsfestivalen sted. I Frihamnen rigges det opp tre scener, og diskes opp med mat og aktiviteter for alle aldre. Gøteborgsymfonien åpner festen sammen med kjente popartister, og dedikerer en hel kveld til popen og rocken som har formet byen. Det blir Way Out West takeover, gospel, hardrock, og blandt annet opptreden av Sigrid. Feiringen fortsetter hele sommeren frem til 3. september og avrundes med Jubileumsfinalen med Frihamnsdagarna, Göteborgs Kulturkalas og Göteborgsvarvet Marathon. Fullstendig program finner du på goteborg2023.com.

2. Nytt utendørsbasseng i sentrum

I juni 2023 innvies det nye folkebadet i Jubileumsparken i Frihamnen med tre ulike bassenger plassert i Göta Älv, et rundt stupebasseng, et svømmebasseng med sklie og et lengdebasseng. Bassengene er bunnløse og vannet renses med tekniske løsninger, så det er mulig å bade i både fersk- og saltvann hele året. Badet er gratis å besøke, og har en kapasitet på 500 personer. Den ikoniske Allmänna-badstuen er under oppussing og vil oppstå i en ny drakt, og den er åpen og gratis for alle til å benytte seg av. I tillegg til badet består jubileumsparken av en stor ny lekeplass som ble innviet i 2022.

3. Liseberg feirer 100 år med nytt lekent hotell

Den populære familieparken feirer 100 år med brask og bram! På det nye hotellet Liseberg Grand Curiosa finnes det ingen grenser for lekenhet og fantasi. Hotellet er nyåpnet i april og de 457 rommene er alle utstyrt med minst fem senger, men det finnes også seks- og syvsengsrom, og «connecting rooms» for større familier. I tillegg kan du ta sklie fra etasjene og ned i lobbyen, og i restauranten finner du en morsom Ponnikarusell. Opprinnelig var Liseberg en gave til innbyggerne i Gøteborg da byen fylte 300 år, og selve fornøyelsesparken lanserer flere nyheter i år, som for eksempel berg-og-dal-banen Lunai. Les mer på liseberg.se.

4. Spennende romopplevelser i den nye Wisdome

Wisdome er allerede blitt et landemerke i Gøteborg. Det er en kuppel som bygges på taket av Universeum, Sveriges nasjonale vitenskapssenter, og et av de mest besøkte turistmålene i Gøteborg. Når Wisdome åpner i juni 2023, vil du kunne oppleve romreiser, bombastiske filmeffekter og de minste menneskelige elementene på en 360-graders skjerm med avansert visualiseringsteknologi. Kuppelen er Sveriges største visualiseringskuppel med plass til 150 sittende besøkende og er designet av Sveriges fremste arkitekt, Gert Wingårdh.

5. Gøteborgs høyestliggende skybar i nye Clarion Hotel Draken

Draken kino ved Järntorget, som i mange år var hovedkino og senter for filmfestivalen i Göteborg, restaureres og blir en del av det nye Clarion Hotel Draken. En skybar og takterrasse vil toppe det 33 etasjer høye landemerket, som skal stå ferdig høsten 2023. Clarion Hotel Draken blir Gøteborgs høyeste hotellbygg og vil huse 474 hotellrom, treningsrom, spa og to restauranter.

6. Gøteborg er verdens mest bærekraftige destinasjon

Seks år på rad har Gøteborg havnet på toppen av listen over verdens mest bærekraftige reisemål, rangert av Global Destination Sustainability Index (GDSI). De måler bærekraft i alle dimensjoner; økologiske, sosiale og økonomiske. For å komme høyt i rangeringen er det ikke bare viktig at restaurantbransjen og hoteller er engasjerte og involverte, men det legges også vekt på hvordan byen generelt jobber med bærekrafts spørsmål. I 2021 kåret også Lonley Planet Gøteborg til “Best in travel” i bærekraftskategorien. Les mer om hvorfor Gøteborg er verdens mest bærekraftige reisemål.

7. Nyheter i ølhovedstaden Gøteborg

Det skjer mye innen håndverksøl i Gøteborg. Våren 2023 åpner Stigbergets bryggeri på Ringön, det blir scener både innendørs og utendørs, samt mat og øl direkte fra tanken på stedet. I tillegg åpner småskalabryggeriet Barlind Beer på Björkö i Gøteborgs skjærgård sitt første tapperom i et gammelt islager.

Senhøsten 2022 startet Njutningsfrämjandet guidede og underholdende byvandringer i Gøteborgs ølverden.

8. Museumsjubileum

Det er ikke bare Liseberg som feirer 100 år i 2023, flere av byens mest kjente museer og attraksjoner ble innviet da byen feiret jubileum i 1923, og disse fyller også 100 år i år. På Gøteborgs Konstmuseum kan du se de kjente Gøteborg-koloristene, mens Gøteborgs Konsthall stiller ut den høyaktuelle kunstneren Małgorzata Mirga-Tas. Den botaniske hagen feirer med en ny kulturhage, og Naturhistoriska museet lager sammen med Hasselbladstiftelsen en jubileumsutstilling der fotografiet brukes til å lære nye ting om naturen.

9. Magiske konsertkvelder

I 2023 byr Gøteborg nok en gang på en sommer med uforglemmelige konserter. Ullevi vil få besøk av en rekke kjente artister fra juni til slutten av august: Metallica og Bruce Springsteen gjester byen i juni, Coldplay i juli, Gyllene Tider og Laleh i august. Og det er flere steder i byen som har kjente navn på plakaten, 26. august er det premiere med Diggilo på åpningen av Skatås som arrangementsområde og 10.–12. august inntar den populære festivalen Way Out West Slottsskogen, i år med Håkan Hellström som avslutningsnummer.

10. Sjøfartsmuseets akvarium i ny drakt

Siden 2018 har Sjøfartsmuseet Akvariet vært stengt for renovering, og i desember 2022 ble dørene åpnet igjen for besøkende. Museet har seks nye utstillinger og en helt ny underjordisk akvariebygning. I de to barneutstillingene Stora Blå og Knattegatt kan barn og voksne oppdage og utforske havet sammen i fantasifulle miljøer. I tillegg ønskes besøkende også velkommen av en ny bistro med uteservering og en ny museumspark med grøntområder.

ANNONSE
Previous articleOslo: Herregårdskroen åpner igjen
Next article Boeing-direktøren advarer om minst 10 år med leveranseproblemer