Hangar.no
  • Forsiden
  • Flyhistorikk
  • 1974: Det lå mye arbeide bak å lande en Tupolev-134 på en motorvei full av biler!
Flyhistorikk

1974: Det lå mye arbeide bak å lande en Tupolev-134 på en motorvei full av biler!

Du har kanskje aldri hørt om filmen? «Den utrolige reisen til Russland» som den het på norsk, eller «Unbelievable Adventures of Italians in Russia», på engelsk. Filme ble produsert i 1974 og fikk ikke noen høy stjernestatus for sin regi eller skuespiller som deltok.

Men i filmen er det et stunt som krevde nøye planlegging. Ved hjelp av en rullebane som ble brukt for test av russiske fly, litt maling slik at det skulle se ut som at et Tuploev-fly landet på en motorvei, og en lang rekke biler på veien, var alt klart for å lande Tupolev TU-134-flyet.

Flyet ble produsert på slutten av 1960-tallet og fløy sine første år for Aeroflot. Under landingen av flyet på rullebanen ba produsenten om at alle bilene som skulle kjøre mellom hjulene på flyet, kun hadde piloter som sjåfører. Produsenten regnet nemlig med at dersom det bare var piloter som kjørte bilene ville de vite hvordan de skulle opptre i nærheten av flyet når det landet.

I følge en russisk nettside for landets luftfartshistorikk var det ikke mye spesialeffekter som ble benyttet under opptakene, annet enn at deler av landingscenen med Tupoleven etter at flyet er nede på bakken egentlig går svært sakte for seg, og er satt opp i fart med litt fortere film for at det skal se raskt ut.

Du kan se filmklipp her som ligger tilgjengelig på Youtube. Husk også at filmen hadde et svært lite budsjett, og ikke en lang rekke med midler for å få laget modeller som skulle lande på en liksom bane, her måtte alt gjøres i virkeligheten.

SE KLIPPET HER:

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

35 år siden Korean Air 747 ble skutt ned av Sovjet

20 år siden Swissair 111 ulykken

Her står et av de tidligere DC-8 flyene til SAS og råtner bort