-8.6 C
Oslo
26/01/21
Hangar.no
Flyet på Gardermoen i 1993

1993: Kapret russisk fly – Tvang det til Gardermoen

Onsdag 15. september 1993 landet et Tupolev 134-fly fra det russiske flyselskapet Aeroflot på Gardermoen. Dette var ingen vanlig flyvning, for dette flyet var kapret av tre menn.

Flyet hadde startet sin reise i Baku i Aserbajdsjan, med 46 passasjerer og et mannskap på seks personer ombord. Kort tid etter avgang tvang tre menn seg inn i cockpiten på flyet og tok kontroll over dette. Første stopp for flyet og alle ombord ble Kiev, der det ble fylt på drivstoff på flyet.

Så valgte kaprerne å be pilotene sette kursen mot Iran, da dette ble avvist fra iranske myndigheter ble det satt nytt mål som Oslo og Fornebu. Både Fornebu og Rygge ble stengt og pilotene og de som hadde kapret flyet fikk beskjed at eneste alternativ var Gardermoen. Klokken 20.30 landet flyet på den norske flyplassen, og ble dirigert inn på det militære området på Gardermoen.

De som hadde kapret flyet var veldig usikre på om pilotene hadde landet i Norge og ba om bevis på at dette var Oslo i Norge. Luftfartsverket sendte da en bil med en person ombord som tok med en av mennene som hadde kapret flyet, utenfor gjerdene, og viste skiltet der det sto Oslo lufthavn Gardermoen.

Gardermoen ble mørklagt og stengt for all flytrafikk. Forhandlere fra politiet fikk raskt svar på kravene fra de som hadde kapret flyet, de ville ha politisk asyl i Norge. Like før midnatt ble flere av passasjerene ombord som var gisler, løslatt og disse ble hentet i buss.

Ved 01.30 tiden var en avtale i boks og de tre mennene overga seg til politiet.

Andre nyheter

2000: Russland vil bygge A380/747 «lookalike»

Redaksjonen

1976: USA forbyr bruken av Concorde-flyene

Redaksjonen

1996: Ronald McDonnell i skyene?

Redaksjonen

Våre nettsider benytter cookies (informasjonskapsler) for å forbedre opplevelsen din av nettsidene ved at vi lærer mer om måten du bruker innholdet vårt på. Det kan f.eks. skje ved at en cookie «husker» innstillingene til neste gang, som visningsspråk på siden, og at sidene lastes raskere. Dette er standard internett-teknologi som de aller fleste nettsteder benytter. Ved å bruke nettsidene våre, samtykker du i at vi kan sette informasjonskapsler i din nettleser. Vi lagrer ikke informasjon som kan identifisere deg personlig gjennom dette. OK Les mer