26. desember fløy fire nye Dreamlinere til Doha og Qatar Airways – I dag fløy de fire tilbake til USA

Andre juledag fikk flyselskapet Qatar Airways levert fire Boeing 787-9 Dreamlinere. De fire flyene ble fløyet fra Seattle i USA og hele veien til Doha i Qatar. Så to dager senere, i dag lørdag, har de samme fire flyene fløyet tilbake til USA, med Victorville som destinasjon.

Dette er de fire første Dreamlinere i versjon ni som selskapet la inn en bestilling på i 2016, og som er kraftig forsinket i leveransen. Totalt har selskapet 30 slike fly av denne versjonen i bestilling.

Spørsmålet blir derfor, hvorfor flyr de fire Dreamlinerene fra USA til Doha, for så å returnere til en ørken i USA to dager senere?

Nettstedet Aviation24 i Belgia som først omtale saken, skriver at dette trolig har med de store forsinkelsene rundt selskapets nye Qsuite-seter som skulle ha blitt installert i kabinen å gjøre. Så sent som i starten av november ble det kjent at de nye setene som er nærmest under produksjon og testing ikke hadde blitt klare for leveranse.

Qatar Airways har valgt å skulle utstyre alle sine Boeing 787-9 og Airbus A350-1000 med de nye setene, som hver og en er en liten minisuite for passasjeren.

Selskapet har selvsagt ikke opplyst hvorfor fire Dreamlinere flys tomme fra USA til Doha, og så tilbake tomme til USA med bare mannskap ombord. Men dette kan også henge sammen med at Boeing nå har måtte få levert flyene før året skifter, slik at kunden har akseptert og hentet ut sine nye fly, og selskapet kan avslutte året med flere leveranser som pynter på de ellers så triste tallene for Boeing i 2019.

A7-BHA er ett av de fire 787-9 som fløy 26. desember fra Seattle til Doha på leveranseflyvning, for så å fly tilbake til USA lørdag 28. desember. Skjermdump: Flightradar24.com

YTTERLIGERE TRE DREAMLINERE PÅ VEI

Så kommer spørmålet om de neste Boeing 787-9 flyene. For mens Qatar Airways fikk levert de fire flyene 26. desember, fulgte det også på med ytterligere tre fly 27. desember. Vil også disse tre flyene returnere til USA og Victorville i morgen søndag 29. desember?

Boeing 787-8 før leveranse til Qatar i 2016 – Foto: Hans O. Nyborg

De fire første flyene som ble levert har registrering A7-BHA, A7-BHB, A7-BHD, og A7-BHE, mens de tre neste som nå er på vei er A7-BHC, A7-BHF og A7-BHG.

Qatar Airways har nå fått levert samtlige Boeing 787-8 og har i dag 37 av disse i sin flåte. Opprinnelig var planen at selskapet skulle ha 60 slike fly av versjon 8. I en pressemelding fra 2007 ble det lagt frem at selskapet skulle ha 30 fly levert med 30 i opsjon.

Det betyr at selskapet har hentet ut minst syv slike fly i opsjon gjennom de siste årene.

Til flåten med Boeing 787-9 har Qatar Airways inngått avtale med GE Aviation om kjøp av 60 motorer av typen GEnx. Samme motortypen som i dag benyttest av selskapet på 787-8.

Første Boeing 787-9 til Qatar Airways under avgang (Youtube)
Qatar Airways slik Qsuites blir i selskapets Airbus A350-1000 og tilsvarende i Dreamlinere. Foto: Qatar Airways
ANNONSE
Forrige artikkelFAA: Alle droner i USA må ha sender med ID som registrerer de på et kart
Neste artikkelFokker sender eksperter til Kasakhstan