Hangar.no
Flyhistorikk

30 år siden Iran Air 655

På dagen i dag den 3. juli er det 30 år siden Iran Air rute 655 ble skutt ned da det fløy over Persiabukta. Den 3. juli 1988 var det amerikansk krigsskip , USS Vincennes, som befant seg i området. Etter en urolig natt med flere kamper i området var mannskapet på krigsskipet sikre på at et fly som kom inn på radaren var et fiendtlig fly, og ordren ble gitt om å skyte flyet ned.

Det var et Airbus A300B2-203, operert av Iran Air og med 290 personer ombord. Flyet fulgte normal flyrute mellom Teheran og var på vei til Dubai.

EP-IBU var nesten 30 minutter forsinket på avgang, det gjorde at listene det amerikanske krigsskipet hadde over aktuelle kommersielle fly som hadde rute i området ikke stemte med tidspunktet.

Ingen på krigsskipet monitorerte sivile luftfartsfrekvenser, og da flyet ble oppdaget var det stor usikkerhet ombord i forhold til om dette var et militært eller sivilt fly.  Airbus-flyet fløy kun på 14.000 fot ettersom det var en flyvning mellom Iran og Dubai som kun tok 30 minutter. Selv om flyet hadde transponder og sendte ut signaler som alle sivile fly gjør, ble dette ikke fanget opp på krigsskipet. Det ble bestemt at det skulle avfyres to SM-2MR bakke til luft-raketter, den ene traff direkte midt på flykroppen.

I ettertid benektet amerikanske myndigheter at nedskytingen av Airbus-flyet var noe USA hadde skyld i. USA gikk til slutt med på at det var et uhell og i 1996 ble det betalt erstatting til de etterlatte. Men flyselskapet fikk ikke erstatting for flyet som var gått tapt.

 

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

35 år siden Korean Air 747 ble skutt ned av Sovjet

20 år siden Swissair 111 ulykken

Her står et av de tidligere DC-8 flyene til SAS og råtner bort