30 år siden Lockerbie-bomben på Pan Am PA103

I dag 21. desember er det 30 år siden et Boeing 747-100 fra det amerikanske flyselskapet Pan Am styrtet i Lockerbie, etter at en bombe hadde gått av i en av flyets bagasjerom.

Alle 259 ombord i N739PA døde i tillegg omkom 11 personer på bakken da flydeler traff bolighus i Lockerbie.

Flyet hadde tatt av fra London Heathrow og var på vei til New York. Det skulle vise seg at det trolig var libyske krefter bak bomben, og en av de som ble dømt for å ha sørget for at bomben ble plassert ombord i flyet var sikkerhetssjefen for Libyan Arab Airlines. Mennene bak terrorhandlingen ble i 1991 dømt til 27 års fengsel i en rettssak som ble ført i Skottland.

Bomben var plassert i en kassettspiller som hadde blitt fraktet med et annet Pan Am fly til Frankfurt, deretter videre til London og skulle med jumboen til New York.

Da bomben gikk av ombord i flyet sank nesepartiet på jumboen raskt nedover mot bakken, til slutt ble hele nesepartiet med første klasse separert fra resten av flykroppen. En stor del av nesepartiet med cockpitvinduet endte opp på bakken i et stort stykke. Dette ble på mange måter et symbol på ulykken da bildet av denne delen av flyet ble benyttet i alle nyhetssaker verden over.

Bildet av nesepartiet på Pan Am flyet vil for alltid stå tilbake i historiebøkene som et bilde på den grusomme handlingen av terror mot 270 uskyldige mennesker.

ANNONSE
Forrige artikkelNorwegians 737 MAX kan bli stående fast lenge i Iran
Neste artikkelNorwegian sikrer nye flykjøp og legger om rutekartet