Hangar.no
Wikipedia
Flyhistorikk

35 år siden Korean Air 747 ble skutt ned av Sovjet

I år er det 35 år siden Boeing 747-230B, HL7442 ble skutt ned av et sovjetisk jagerfly. Den 1. september 1983 utførte Sovjetunionen en nedskytning som skulle få en hel verden til å reagere mot landet.

Flyet kom ved et uhell inn over sovjetisk territorium og klokken 18.22 lokal tid ble to sovjetiske Sukhoi SU-15 sendt på vingene for å skyte ned det som ble mistenkt som fiendes fly. To luftmissiler ble skutt ut av det ene jagerflyet og traff Jumbojet-flyet som ble benyttet til å fly rute KE007, klokken var da 18.26 lokal tid. Flyet eksploderte, delte seg opp i flere deler og styrtet ned i havet under.

Hendelsen skapte store internasjonale overskrifter og kritikken haglet over de sovjetiske lederne, som nektet å bøye seg ned å si unnskyld.

For Korean Airlines var hendelsen en av den mest alvorlige i selskapets historie.

Det skulle senere vise seg at sovjetiske myndigheter hadde hentet opp flyets ferdskriver og taleregistrator, og låste dette inn i en safe, der det ble liggende i flere tiår.

Russiske myndigheter har senere bekreftet at Sovjet den gang var sikre på at flyet som ble skutt ned var et amerikanske overvåkningsfly. Det ble hevdet at hele skylden for ulykken lå på en jagerpilot som skulle identifisere flyet og melde tilbake hvorvidt dette var fiendtlig, sivilt eller militært.

Jagerpilotene meldte tilbake at det var et stort fly med fire motorer, noe som ble oppfattet som at dette måtte være være et amerikansk RC-135 overvåkningsfly.

Alle 269 ombord omkom da flyet ble skutt ned.

 

Følg oss og lik oss:

Andre nyheter

20 år siden Swissair 111 ulykken

Her står et av de tidligere DC-8 flyene til SAS og råtner bort

30 år siden Torghatten-ulykken

Steffen Sundt