Kan miste hørselen i løpet av sekunder

Foto: Skydda

For Jim Andersen og de ansatte på Oslo Lufthavn holder det ikke med Spotify og hodetelefoner på ørene. Ett enkelt tilfelle av kraftig jetmotor-støy, kan være nok til å skade hørselen for alltid.

Med den brølende lyden av flymotorer som fast kjenningsmelodi, er livet på – og rundt – rullebanen ved Oslo Lufthavn som en kontinuerlig rockekonsert spilt av på maks volum. Støynivået er såpass høyt og vedvarende, at èn dag på jobben uten tilstrekkelig hørselvern kan gi permanent hørselsskade.

– Faktum er at ett enkelt tilfelle der du for eksempel blir utsatt for kraftig jetmotor-støy, kan være nok til å skade hørselen for lovet, forklarer Jim Andersen.

Andersen jobber som såkalt loading supervisor hos SAS. Han er i tillegg verneombud og har en aktiv rolle i HMS-arbeidet på Gardermoen

Verneombudet understreker at de har gode rutiner når det gjelder å beskytte seg, men innrømmer at glipper en sjelden gang kan forekomme.

– Vi er fullstendig avhengige av å bruke riktig verneutstyr. Som verneombud er jeg tett på når det gjelder rutiner og jeg er opptatt av at disse blir fulgt. Det handler hele veien om å ivareta egen helse, men så finnes det jo alltid noen unntak. Dette er gjerne folk som har jobbet i mange år som har blitt litt sløve. Ellers så ser vi også unge nyansatte som kommer med tradisjonelle headset på hodet og tror at hodetelefoner som spiller musikk fungerer som hørselvern. Det gjør det på ingen måte ikke! forteller Andersen.

– En dag på jobb uten tilstrekkelig hørselvern kan være nok til å få permanent hørselskader.

Velg riktig hørselvern

Espen Jensen, HMS-ekspert i Skydda Norge bekrefter det Andersen forteller:

– Kun kort tid uten beskyttelse i slik støy kan gi varige hørselskader. Disse skadene kan ikke leges, men blir gjerne permanente, utdyper Jensen.

Han forklarer at støy kan sammenlignes med radioaktiv stråling; vi tåler bare en begrenset dose hver dag. Størrelsen på denne dosen avhenger av hvor sterk støyen er og hvor lenge du blir utsatt for den.

Derfor er valg av rett hørselvern ekstremt viktig. Det absolutt viktigste er at du har et vern som har rett demping for din type støy og at utstyret samtidig gjør at du kan opprettholde kommunikasjon med omverdenen. Husk at det er 100% brukstid som gjelder så lenge man oppholder seg i miljø som krever at du beskytter hørselen, understreker HMS-ekspert Jensen. 

Avgjørende informasjon

En solid risikoanalyse må alltid ligge til grunn for å sikre en trygg arbeidsplass, uansett hvor man jobber.

– Risikoanalyse vil også avdekke hva slags personlig verneutstyr som vil være nødvendig for de ulike ansatte på flyplassen. Jobber du på en flyplass kan de fleste produktområdene innenfor personlig verneutstyr være aktuelle, påpeker Espen Jensen i Skydda.

I tillegg til riktig hørselvern er det mange områder på en flyplass som krever arbeidstøy med høy synlighet og plagg som holder deg varm og tørr, i tillegg til hansker og vernesko med god dempning og godt grep.

– Vi bruker arbeidstøy som beskytter mot skader og rift, og vernesko. Det er påbudt med signaltøy og gul signalvest med refleks, sier SAS´ Jim Andersen.

Artikkelen er laget av produsenten Skydda.no!

ANNONSE
Forrige artikkelVi fløy like mye i 2019 som i 2018
Neste artikkelAller siste Boeing 737NG som produseres av Boeing skal leveres i Europa